Chocoladecrumble met peer en halva

Voor 1 cake

Ingredienten

  • 100 gram in blokjes gesneden ongezouten boter
  • 180 ml ahornsiroop
  • 60 ml melk
  • scharreleieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel baking soda
  • 150 gram fijn verkruimelde halva (onder meer te koop bij Albert Heijn)
  • 500 gram Packham peren (of een andere zoete, sappige peer), geschild en in stukjes gesneden
  • 60 gram fijngehakte pecannoten
  • Voor de chocoladecrumble:
  • 40 gram ongezouten gesmolten boter
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels cacaonibs (rauwe cacaostukjes)
  • 30 gram gehakte pecannoten
  • Een broodvorm (of eventueel cakevorm) voor een cake van 11×21 cm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Zet een kleine koekenpan op hoog vuur, doe boter in de pan en bak de boter 4 à 5 minuten, totdat hij schuimig en lichtbruin is.
  3. Giet de boter in een grote kom en zet 5 minuten opzij.
  4. Klop de ahornsiroop, melk, eieren en vanille erdoor en meng alles goed.
  5. Voeg de bloem, baking soda en de halva toe en klop het geheel met een garde of mixer tot een glad mengsel. Roer de peren en pecannoten erdoor.
  6. Vet de broodvorm licht in en bekleed hem met bakpapier. Schep het perenmengsel in de cakevorm en zet het apart.
  7. Meng voor het cacaokruim de boter, bloem, suiker, cacaonibs en pecannoten in een kom en roer ze goed door elkaar.
  8. Verdeel de crumble over het perenmengsel in de cakevorm. Plaats de vorm in de oven en bak gedurende 75-80 minuten.
  9. Test met een satéprikker: als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat de crumble goed afkoelen in de vorm voordat je hem opdient.