Recepten > Boerenjongens
Ingrediënten
- 400 gram rozijnen
- 250 gram suiker
- 25 gram pijpkaneel
- 1 liter brandewijn
Bereidingswijze
- Was de rozijnen in lauw water, doe ze in een pan en giet er zoveel water bij dat ze juist onder staan.
- Laat de rozijnen 24 uur weken en breng ze daarna in het weekwater zachtjes aan de kook.
- Neem ze dan direct van het vuur en laat de rozijnen afkoelen.
- Neem een weckfles met een inhoud van circa 2 liter en doe daar de rozijnen met het kookvocht in.
- Voeg de suiker en de pijpkaneel toe en giet er ten slotte de brandewijn bij.
- Zet de fles – goed afgesloten – minstens 2 maanden op een donker koel plekje.
- Roer de boerenjongens in deze periode af en toe voorzichtig om.
Presenteren
- Boerenjongens wordt gedronken uit een klein glaasje met een hoge voet.
- Leg onderin het glas een paar rozijnen.
- Boerenjongens werd geschonken als er bij de boerenfamilies visite was, maar ook op bruiloften. In elk geval in de provincie Groningen.
- Het drankje werd dan bruidstranen genoemd en door de bruid persoonlijk vanuit een
zilveren bokaal in de glaasjes gedaan.