Drie in de Pan
Drie in de pan behoort ook tot de oud Hollandse warme tussendoortjes, dit gerecht kan ook heel goed dienen als warm nagerecht.
Ingrediënten
- bloem 250 gram
- zout snufje
- gist 10 gram
- melk 300 ml
- losgeklopt ei 1/2 stuk
- gewelde rozijnen 60 gram
- gewelde krenten 60 gram
- boter of olie 50 gram
Bereidingswijze
- Zeef de bloem met het zout.
- Maak de melk lauw warm en lost het gist daarin op.
- Giet het gist met melk mengsel bij de bloem en klop het geheel met een garde tot een glad beslag zodat er geen klontjes meer in voorkomen.
- Dit beslag 10 minuten beslaan met de garde.
- Roer daarna de gewassen rozijnen en krenten er doorheen met een spatel.
- Het beslag onder een vochtige doek, op een lauwwarme plaats laten rijzen. Ongeveer een 30 minuten.
- In een koekenpan, hete boter of olie de koekjes gaar en bruin bakken.
Vroeger deed men dat in een koekenpan en daar werd het beslag met twee eetlepels (net zoals met de oliebollen) in de koekenpan gedaan, iets glad gestreken met de lepel tot je de grote kreeg van een cirkel van pl/m 5 tot 10 cm doorsnede en omdat er dan meerdere in de pan gingen, verklaard dat de naam drie in de pan.
Serveertip: Geef ze met stroop en of basterdsuiker.
N.B. Voor bloem en gist kan je ook zelfrijzend bakmeel nemen. Ook kunt u stukjes sukade, appel en snippers sinaasappelschil toevoegen aan het beslag.