Recepten > appelkloet mit rezien en gemaoln amandels
Recept uit Groningen
Ingrediënten
- korstdeeg 4 plakjes ongeveer11 bij 11 cm
- goudrenet appels 2 stuks
- amandelspijs 200 gram
- losgeklopt ei 1 stuk
- suiker ongeveer 50 gram
- gemalen kaneel mes puntje
- gewelde rozijnen100 gram
- paneermeel 1 eetlepel
- ammeretto 30 cc
- citroen rasp 1 theelepel
- lauw warm water1 kopje
Bereidingswijze
- Schil de appels en halveer ze en snij de klokhuizen eruit
- Leg de appel met de platte kant op een bord en snij ze over dwars door maar laat ze gewoon op elkaar liggen
- Bestrooi de appels met kaneel en suiker
- De gewelde rozijnen vermengen de paneermeel en beetje suiker, ammeretto en een beetje kaneel
- De amandelspijs in een bakje los kruimelen en dit vermengen met de helft van het los geklopt ei en drie eetlepels water, en dit met een mixer vermengen tot een egale massa ongeveer 2 a 3 minuten
- De korst deeg plakjes bestuiven met bloem en met deeg roller uit rollen tot een plak van 15 bij 15 cm
Verdeel over vier plakken de rozijnen mengsel (netjes in het midden van de plak met een diameter van 5 cm) - Leg hierop de bolle kant van de halve appel en verdeelde helft van amandelspijs over de appels
Leg hierop de andere helft van de appel en de rest van de amandelspijs - Vouw nu een van hoeken van het deeg op de appel en smeer er een beetje water op en doe dat ook met de volgende flap net zo lang tot hij dicht is
- Leg hem nu de gevouwen kant op bak papier op een bak plaat en strijk ze met de resterende ei in, strijk vervolgens met de achterkant van een vork nog een ruit motief op de bollen tenslotte bestrooien met nog wat suiker
- Appel bollen afbakken in de oven op 190 graden Celsius ongeveer30 a 40 minuten (mooi goud bruin).