Wie aan bruine bonen denkt, denkt al snel aan Bartje uit Drenthe, die er zijn neus voor ophaalde. Toch bewijst dit recept voor Bruine Bonensoep uit Drenthe dat bruine bonen wél smakelijk kunnen zijn, zeker in een stevige soep met spek. Deze Drentse klassieker is ideaal voor koude dagen en laat zich goed combineren met lokaal brood zoals Drentse stoet. Perfect voor wie Drenthe culinair wil ontdekken.
Ingrediënten (voor 4 personen Bruine Bonensoep uit Drenthe)
- 800 gram bruine bonen uit blik (inclusief vocht)
- 400 gram soepgroentenmix
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 250 gram cherrytomaten
- 500 ml kokend water
- 500 ml runderfond
- ½ eetlepel gedroogd bonenkruid
- ½ theelepel pimentpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat
- ¼ stengel bleekselderij
Bereidingswijze Bruine Bonensoep uit Drenthe
- Verhit een grote soeppan en bak de spekreepjes op middelhoog vuur tot ze licht krokant zijn.
- Snijd de cherrytomaten in kwarten en voeg ze toe aan de pan, samen met het pimentpoeder, nootmuskaat en bonenkruid. Laat dit 3 tot 4 minuten meebakken.
- Voeg de bruine bonen mét vocht toe aan de pan. Voeg daarna de soepgroentenmix, runderfond en het kokende water toe.
- Breng de soep aan de kook en laat deze 30 minuten zachtjes doorkoken.
- Schep de helft van de soep in een aparte kom en pureer deze met een staafmixer of blender. Voeg de gepureerde soep weer toe aan de pan voor een dikkere structuur.
- Hak de bleekselderij fijn en gebruik deze als garnering bij het serveren.
Lokale tips
- Serveer deze soep met Drentse stoet of een vers gebakken vloerbrood van een lokale bakker in Assen of Emmen.
- Bezoek het Bartje-beeld in Assen voor een cultureel uitstapje dat aansluit bij het gerecht.
- Combineer de maaltijd met een wandeling door het Drentsche Aa Nationaal Park, waar je de rust van het landschap ervaart.
Naast bruinebonensoep kent Drenthe nog diverse andere streekgerechten die de lokale keuken typeren. Een bekend voorbeeld is Drentse stoet, een stevig vloerbrood dat vaak wordt geserveerd bij soepen of met roomboter en suiker. Ook kniepertjes, dunne opgerolde wafeltjes die vooral rond oud en nieuw worden gebakken, zijn geliefd in de regio. Voor de zoetekauw is er krentenwegge, een rijk gevuld krentenbrood dat traditioneel bij feestelijke gelegenheden wordt aangeboden. Daarnaast vind je in Drenthe gerechten als boerenkool met spek en worst, vaak bereid met aardappelen van lokale akkers, en snert (erwtensoep), die vooral in de wintermaanden populair is bij wandel- en fietstoeristen. Deze recepten weerspiegelen de nuchtere, voedzame en ambachtelijke eetcultuur van de provincie.