Buitenpost

Plaatsen > Buitenpost

In Buitenpost staat het gemeentehuis van de Friese gemeente Achtkarspelen. Het dorp telt ongeveer 5650 inwoners.

De Kruidhof in Buitenpost is de grootste kruidentuin van Nederland. Op een oppervlakte van ruim drie hectare bloeien jaarlijks meer dan tweeduizend plantensoorten, gegroepeerd in zestien fascinerende tuinen en collecties.
Na de opheffing van de botanische tuin van de Universiteit van Franeker in 1811 is De Kruidhof de enige botanische tuin in Friesland en als zodanig een belangrijk plantenmuseum. U vindt de kruidentuin aan het einde van de Schoolstraat nr.29b, vlak bij het NS station. De kruidentuin is, met meer dan 2000 soorten in 16 verschillende tuinen, uniek. Bijna elk bruikbaar of geneeskrachtig kruid van het noordelijk deel van Europa is er en heel vaak kunt u hier het zaad of de plant, waar u naar op zoek bent, vinden.
In Botonische tuin Kruidhof is ook het IJstijdenmuseum gevestigd. De basis voor dit museum is gevormd door de collectie van ‘stientsjesiker’ Hendrik Heidstra uit Veenwouden. Een paar dagen voor zijn overlijden gaf hij zijn kostbare verzameling aan het bestuur van het museum.
Een rode refsundgraniet, een prehniet amandel en een kwartsdioriet: zomaar een paar namen van de tientallen oude zwerfstenen, fossielen en mineralen die in het museum te zien zijn. Duizenden jaren oud en afkomstig van verzamelaars uit de regio. Maar mensen doen iets met stenen; en ook dat is te zien in het museum.
Mensen bouwden huizen van de stenen, bakenden hun erf ermee af of maakten er gebruiksvoorwerpen van. Met foto’s, artefacten en opstellingen in vitrines leert het publiek over de geschiedenis van Achtkarspelen. Dit gebied is gevormd tijdens de laatste twee ijstijden, waarvan de eerste 240.000 duizend jaar geleden begon. Toen het ijs wegtrok, bleven keileem, zwerfstenen en dekzand over en die kunt u nu in dit museum bekijken.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Buitenpost en omgeving.
In Buitenpost en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Buitenpost en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *