Buren (Ameland)

Plaatsen > Buren

Buren is het meest oostelijk gelegen dorp op Ameland met zo’n 600 inwoners. De mensen leven er voornamelijk van de landbouw en de zee en dat valt nog goed te zien aan de vele boerderijen in de dorpskern. 

Hoe de Amelanders vroeger en nu leefden is te zien in het landbouw en juttersmuseum Swartwoude en de eendenkooi. Het laat zien hoe er een eeuw geleden werd gewoond en gewerkt (en gejut). Koeien, kippen en een pony zorgen voor extra bedrijvigheid. 

Op het pleintje aan de hoofdweg staat het beeld van Rixt van het Oerd, de legendarische Amelander jutster.
Rixt leefde van schipbreuken en hielp het lot een handje door met vuren schepen op de amelander kust te laten stranden. Natuurlijk kon zo’n misdaad niet ongestraft blijven.
Tussen de resten van een gestrand schip trof Rixt het levenloze lichaam van haar zoon aan, die matroos was. Wanneer de wind over ’t Oerd jaagt, kun je Rixt tot op de dag van vandaag om de dood van haar zoon horen jammeren.

Tussen Nes en Buren ligt het recreatiegebied De Vleyen, met watersportmogelijkheden, speeltoestellen voor kinderen, een oud scheepswrak en een subtropisch zwembad. Vanuit het vlakbij gelegen Natuurcentrum Ameland worden excursies georganiseerd.

Een aantal kilometers ten oosten van Buren ligt de Kooiplaats met de Nassau-eendenkooi.
Amalia van Anhalt-Dessau, prinses van Nassau en vrouwe van Ameland, liet deze eendenkooi in 1705 voor haar zoon Willem Friso aanleggen. Tot 1930 was de eendekooi en het bijbehorende Kooikershuis in bezit van de familie Oranje- Nassau. Tegenwoordig is het geheel in handen van particulieren. In het zomerseizoen is de eendenkooi dagelijks geopend.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Buren en omgeving.
In Buren en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Buren en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Plaats

Aantal personen

Omschrijving Klik voor meer info admin Nog geen opgave ontvangen        

Ook uw vakantiehuisje, Hotel of appartement op deze pagina? (klik hier)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *