Den Burg

Plaatsen > Den Burg

Den Burg ligt in de gemeente Texel in de provincie Noord Holland.

Den Burg is de centrumplaats waar het gemeentebestuur van Texel en allerlei belangrijke instellingen gevestigd zijn. Er is een uitgebreid winkelbestand en elke maandagochtend is er een gezellige markt in het centrum. In Den Burg vindt u bijv. het VVV-kantoor en een scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo. In een van de oudste huizen van Den Burg is de Oudheidkamer gevestigd

Het stratenpatroon van Den Burg op Texel geeft het dorp een stedelijk karakter. Rond de in een ver verleden ontstane nederzetting werd in 1356 begonnen met de aanleg van een “burghwal” met “burghgracht”. Binnen deze omwalling ontstond de binnenring van het dorp. Hoewel de gracht in 1902 werd drooggelegd en de wal bijna overal met huizen werd bebouwd, zijn beide nu nog in het dorp terug te vinden, met name in de straat genaamd Burgwal.

Den Burg is het bestuurscentrum van het eiland Texel; het gemeentebestuur van de Gemeente Texel en allerlei andere belangrijke instellingen zetelen in Den Burg. Verder is er in Den Burg een school voor voortgezet onderwijs (lbo, mavo, havo, vwo), een VVV-kantoor, vestigingen van diverse banken en een uitgebreid winkelbestand.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Den Burg sterk uitgebreid. In de jaren voor de oorlog werden de huizen voornamelijk langs de bestaande wegen gebouwd, waardoor lintbebouwing ontstond. Bij de naoorlogse bouwplannen is men de straten opnieuw ringvormig om het centrum gaan aanleggen.

De Hervormde kerk van Den Burg aan de Binnenburg is rond 1400 gebouwd op het uit zwerfkeien bestaande fundament van een Romaans kerkje. Tijdens de opstand van de Georgiërs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Direct na de oorlog werd het gebouw gerestaureerd. 

Aan de Molenstraat staat de R.K.-kerk, die in 1863 is gebouwd en aan Johannes de Doper is gewijd. Na 1945 zijn in de kerk twee glas-in-lood-ramen geplaatst. Het ene stelt een uit Oudeschild vertrekkend schip voor. Dit raam werd geplaatst uit dankbaarheid voor de terugkeer van de in de oorlog weggevoerde Texelse mannen. Op het andere raam zijn de geboorte, prediking en onthoofding van Johannes de Doper te zien. 

Verscholen tussen de huizen in de Kogerstraat ligt de karakteristieke schuilkerk of ‘vermaning’ van de Doopsgezinde Gemeente.

Den Burg heeft de meeste winkels van Texel. Voor een dagje shoppen op Texel kun je niet om Den Burg heen. Elke maandagochtend is er markt en in de zomermaanden op woensdagmiddag een folkloristische markt.

In Den Burg is o.a een bioscoop, openluchtzwembad en bibliotheek en vele eetgelegenheden.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Den Burg en omgeving.
In Den Burg en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Den Burg en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *