Doetinchem

Plaatsen > Doetinchem

Kasteel Slangenburg - net buitenDoetinchem (c) 2016 Martin Lamboo

Kasteel Slangenburg – net buitenDoetinchem (c) 2016 Martin Lamboo

Doetinchem ligt in de gelijknamige gemeente in de provincie Gelderland. De gemeente Doetinchem heeft een inwoneraantal van 56.758 op een oppervlakte van 79,66 km². Ook een wateroppervlakte van 1,50 km² behoord tot de gemeente.

De gemeente omvat de woonkernen: Dichteren, Doetinchem, Gaanderen, IJzevoorde, Langerak, Nieuw-Wehl, Wehl en Wijnbergen.

De stad Doetinchem is ontstaan uit een leefgemeenschap “Villa Duttinghe” die op de plaats van de huidige Catharinakerk heeft gestaan. Villa Duttinge was een zogenaamde vroonhoeve, een grote boerderij met hof en bijgebouwen.
Wellicht de grootste klap uit haar geschiedenis kreeg de stad aan het einde van WOII. Op 19, 21 en 23 maart 1945 bombardeerden de geallieerden per abuis de binnenstad van Doetinchem. De bombardementen waren voor de Duitse grensplaatsen Isselburg en Anholt bedoeld. De vergelijkbare ligging van Doetinchem aan de Oude IJssel heeft deze verwarring veroorzaakt. De binnenstad is hierdoor voor het grootste deel verwoest.

Doetinchem staat tegenwoordig bekend als winkelstad van de Achterhoek. Het gezellige, overzichtelijke centrum biedt een ruime keuze aan winkelaanbod.

St. Catharina kerk
In het hart van Doetinchem, midden in het winkelgebied vindt u de oorspronkelijk katholieke kerk St. Catharina. Nu is het een hervormde kerk. Tijdens de bombardementen in de tweede wereldoorlog heeft de kerk zwaar te verduren gehad. Er bleef slechts een ruïne over. In 1948 begon men met de wederopbouw die tot 1963 heeft geduurd. De Catharinakerk is in haar huidige staat te bezichtigen en vinden er nog steeds kerkdiensten plaats.

Rijksmonument ‘t Gevang
Het 240 jaar oude pand aan de Nieuwstad in het centrum van Doetinchem biedt onderdak aan de Achterhoekse Kunstuitleen-vestiging van het Centrum Beeldende Kunst Gelderland. De fundering van rijksmonument ‘t Gevang  is ernstig verzakt. De verzakking is veroorzaakt door een daling van de grondwaterstand. ‘t Gevang is op eikenhouten palen gebouwd. Door het droogvallen zijn die gaan rotten.

Openbaar Vervoer Museum
Het Openbaar Vervoer Museum is ontstaan uit de particuliere verzameling van de heer C.M.J. Ooijevaar en bevat een waardevolle, veelal antieke, modellen op het gebied van trein-, tram- en busvervoer. Hiermee geeft het museum een goed en volledig beeld van de ontwikkelingen die het openbaar vervoer heeft doorgemaakt. De unieke collectie, van diligence tot moderne hoge snelheidstrein, is te zien in ruim 20 vitrines en wordt gevormd door schaalmodellen, die gangbaar zijn bij de huidig miniatuur- en modelbanen, zowel voor trein, tram en bus. Genieten kunt u volop van rijdende LGB stadstrams, stoomtrams en treinen op grote modelbanen, zowel voor trein, tram en bus. Genieten kunt u volop van rijdende LGB stadstrams en treinen op grote modelbanen.
Het museum is gevestigd aan de Stationsstraat 50 gelegen naast het NS-station Doetinchem CS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *