Franeker

Plaatsen > Franeker

Franeker  ligt in de gemeente Franekeradeel in de provincie Friesland. Franeker heeft momenteel iets meer dan 13.000 inwoners.

Franeker is een zeer oud karakteristiek stadje in het noordwesten van Friesland. Franeker is ergens zo rond 1200 ontstaan en de eerste mensen vestigden zich aan de Froonacker en de Godsacker. Na de vergadering in 1345 werd Franeker het machtcentrum van westergo en tevens het hoofddekenaat dat eerder aan Winsum was toegewezen. De jurisdictie van Franeker was groot en had zijn zeggenschap tot in het Duitse Emden. Niet lang daarna werd er in Franeker een omwalling gemaakt door de vijanden op afstand te houden. Nu kon Franeker zich gaan uitbreiden. Uiteraard kwam ook snel de Bogt fen Gune er, een kroeg wat zeer bekend is geworden dankzij de studenten. Franeker zou een zeer beroemde studentenstad worden. Het oude stadhuis van Franeker in de binnenstad, werd zo rond 1600 gebouwd. Daar schuin tegenover kwam het wereldberoemde Planetarium dat rond 1778 is gebouwd.

Gebouwen die voor Franeker veel hebben betekent in het vroege stadium van het onstaan zijn onder ander: het planetarium, het oude weeshuis, de kerken, het psychiatrisch ziekenhuis, het korendragershuisje, Bogt fen Gune, Hotel de Doelen, de Koornbeurs, het stadhuis, de gasfabriek, het Sternse Slotland, de universiteit, de oliefabriek, en uiteraard nog meer. Veel van deze gebouwen bestaan nog en worden volop gebruikt.

Nu, in de 21ste eeuw is Franeker veel veranderd, ook een oud stadje moet met zijn tijd mee. Zo heeft Franeker al jaren een nieuw stadhuis.  Ook de industrie is druk aan het uitbreiden .

Bezienswaardigheden

Vestingwallen rondom de oude binnenstad. Wandelroute aangelegd op de voormalige vestingwerken van Franeker met zeer oude bomen, zoals iepen van meer dan tweehonderd jaar oud. Deze stadswandeling, die werd aangelegd nadat de vestingwerken niet langer dienst hoefden te doen als verdediging van de stad, wordt verlevendigd door een aantal oude theekoepels.

Planetarium Eise Eisinga
Naast het feit dat Franeker echt een stad is die de moeite waard is om te bezoeken, zou iedereen ooit eens in zijn of haar leven een bezoek moeten brengen aan het Planetarium Van Eise Eisinga. Deze meneer wilde destijds een dominee het tegendeel bewijzen van zijn aangekondigd dat het einde der tijden was aangebroken. De hemellichamen zouden op elkaar botsen, waardoor de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon zou verbranden. Hij publiceerde zijn voorspelling in de Leeuwarder Courant en dat zorgde voor veel onrust en angst onder de bevolking. Eise Eisinga had alle kennis in huis om deze onheilsprofeet tegen te spreken. Hij besloot om in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel te bouwen, waarmee hij de bevolking kon laten zien dat er geen reden was voor paniek. Een ongelooflijk stukje techniek uit de 18de eeuw! Zeker een bezoek waard tijdens uw verblijf in Friesland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *