Hoedekenskerke

Plaatsen > Hoedekenskerke

Hoedekenskerke ligt in de gemeente Borsele in de provincie Zeeland. Hoedekenskerke is één van de kleinere kernen van de gemeente met een inwonertal van ca. 700.

In vroeger tijden had Hoedekenskerke een veerhaven, maar de veerdienst naar Terneuzen verdween in 1972. Veel bedrijvigheid in het dorp viel toen weg. Er zijn nog twee getijdehavens, waarvan er één in gebruik is als jachthaven, die aan die tijd herinneren.

Hoedekenskerke is één van de haltes van de Stoomtrein Goes-Borsele. Vele toeristen maken hiervan gebruik om te kunnen genieten van het uitzicht over de Schelde vanaf het veerhavenplateau of om een bezoek te brengen aan het museumwinkeltje “’t Wienkeltje van Wullempje”.

Op het eind van de kerkstraat staat een 15e eeuwse kerk waarvan alleen het koorgedeelte over is. In 1782 zijn de toren en het schip van de kerk ingestort en nooit meer herbouwd.

Aan de Molenstraat bevindt zich “De Koutermolen”. Een uit 1874 stammende ronde stenen bovenkruier van het type grondzeiler op een kleine molenberg.

Klompenmakerij /museum
In het park de Pluimweide, gelegen naast het SGB station (Stoomtrein Goes- Borsele) te Hoedekenskerke, vindt u de klompenmakerij annex museum. Dit klompenmuseum is een onderdeel van de enige Zeeuwse klompenmakerij Traas uit Heinkenszand. Allereerst ziet u een klompenmakers huisje, waar u kunt zien hoe de klompenmakers rond 1900 leefden, met een compleet assortiment van oude gereedschappen. U kunt een blok hout zien veranderen tot een klomp. Tijdens deze demonstratie wordt er door de klompenmaker verteld over de werking van machines en alles wat met klompen te maken heeft. Openingstijden Geopend alle zon- en feestdagen vanaf Pasen tot en met oktober. In juli en augustus zondag tot en met vrijdag alle dagen van 11 uur to 16.30 uur. Het klompenmuseum is ook geopend op de dagen dat de stoomtrein rijdt. Adres: De ‘‘Buffer’’ Waardweg 4 4433 RW Hoedekenskerke.

2 gedachten over “Hoedekenskerke

    1. Administrator Bericht auteur

      Hartelijk dank voor uw correctie. Alleen door bijdragen zoals die van u kunnen we de site helemaal up-to-date houden.
      Is de klompenmakerij verhuisd, of opgeheven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *