Hollandscheveld 

Plaatsen > Hollandscheveld

Hollandscheveld is het grootste zogenaamde ‘buitendorp’ van de gemeente Hoogeveen in de provincie Drenthe. Hollandscheveld is een modern dorp met veel groen in en rondom de bebouwde kom. In de bebouwde kom van het dorp wonen ongeveer 5000 mensen in nieuwbouwwijken die zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden.

In de loop van de jaren zestig kwam de ontwikkeling van het dorp goed op gang. De wijken en kanalen waren gedempt, het gebied was “ontsloten”, het dorp groeide.

De eerste nieuwe straten van Hollandscheveld met “rijtjeswoningen” werden aangelegd ten noorden van het Hoekje: De Ds. Kooimanstraat en de Kerkenkavel. Daarna volgde uitbreiding van dat woongebied in oostelijke richting. Aan het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig werd de ontwikkeling doorgezet in zuidelijke richting. Op de vroegere akkers en weilanden ten zuiden van het Hoekje ligt nu een grote nieuwbouwwijk. In de jaren tachtig werd ook Hollandscheveld noord verder uitgebreid. 

Thans worden zowel in noordoostelijke als zuidoostelijke richting nieuwe woonwijken aangelegd. Langs de Riegshoogtendijk, de invalsweg vanaf Slagharen, verrees in de jaren negentig het woonzorgcentrum “Beatrix” en er omheen werd ook gebouwd. Een klein stukje bosgebied langs de vroegere tramlijn ligt nu bijna midden in de nieuwe wijken van Hollandscheveld zuid.

Het oorspronkelijke Hollandscheveld is vele malen groter dan de huidige dorpskern. In de buitengebieden van het dorp langs wat in vroeger jaren veenkanalen waren, wonen nog enkele duizenden mensen. Het gebied heeft op veel plaatsen nog altijd de karakteristieke kenmerken van het vroegere veengebied: de lintbebouwing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *