Hulst

Plaatsen > Hulst

De gemeente Hulst ligt in de provincie Zeeland en heeft 27.902 inwoners. De totale oppervlakte van de gemeente is 254,00 km². Daarnaast wordt een wateroppervlakte van 20,57 km² tot de gemeente gerekend.

Tot de gemeente Hulst behoren de volgende woonkernen:
Absdale, Clinge, Emmadorp, Graauw, Heikant, Hengstdijk, Hulst, ’t Jagertje, Kapellebrug, Kloosterzande, Kruispolder, Kuitaart, Lamswaarde, Nieuw-Namen, Ossenisse, Paal, Schuddebeurs, Sint Jansteen, Terhole, Vogelwaarde, Walsoorden, Zandberg.

De vestingstad Hulst heeft haar stadspoorten steeds wijd open staan. Aan de hand van Reynaert de Vos kunt u er genieten van de vele monumentale panden. Het monument van Reynaert de Vos getuigt van de Reynaert-traditie die in het land van Hulst leeft. Het is een in brons gegoten beeld met een hardstenen achtergrond die het hof van Koning Nobel toont. Het Monument van Reynaert de Vos staat naast de Gentsepoort aan de zuidelijk ingang van Hulst. Hulst noemt zich dé Reynaertstad.

Het stadhuis aan de Grote Markt is in de periode 1528 – 1534 opgetrokken op de grondvesten van de in 1485 door brand vernielde gotische “Halle”. Het historische Stadhuis herbergt fraaie kunstvoorwerpen, die een bezichtiging zeker waard zijn. In de Raadzaal van het Stadhuis bevindt zich het in 1628 gemaakte schilderij van Cornelis de Vos “Gezicht op Hulst”. In de Trouwzaal hangt het schilderij “De Gerechtigheid” van Jacob Jordaens. Tijdens de openingstijden van het Stadskantoor kunt u, na zich te hebben gemeld bij de receptie, het Stadhuis bezoeken.

Verder is een wandeling over de 3,5 km lange stadswallen een echte aanrader. In het uigestrekte polderlandschap dat de gemeente Hulst rijk is, kunt u als bezoeker de atmosfeer van rust en ruimte ervaren. 

Een dominant monument in Hulst is de Basiliek van de H. Willibrordus. De toren is van kilometers ver zichtbaar. De Basiliek herbergt onder andere een fraai orgel van Frans-Vlaamse bouwkunst.

De Stadsmolen van Hulst is een zeer fraaie ronde stenen stellingmolen met bovenkruier. De molen ligt aan het Molenbolwerk. De Stadsmolen is iedere zondagmiddag te bezichtigen.

Alle stadspoorten van Hulst zijn in 2002 gerestaureerd. Tot in het jaar 1845 werden de stadspoorten ter bescherming van de stad ’s avonds afgesloten met zware deuren.
De dubbele stadspoort ligt in het noorden van de stand. Aan de landzijde op de stenen borstwering bevindt zich een gevelsteen met daarop het jaartal 1771, het jaar van restauratie. 
De Graauwse poort (ook wel Bagijnepoort genoemd) dateert uit 1704. Deze poort bevindt zich aan de oostzijde van de stad. Een opschrift op een hardstenen architraaf aan de landzijde vertelt dat deze poort is gesticht in 1704 door burgemeester Benjamin de Beaufort. De poort heeft aan weerszijden een stenen borstwering met rechte lijst.
De Gentsepoort bevindt zich aan de zuidelijk ingang van Hulst. Aan de bovenzijde van de poort staan drie natuurstenen trofeeën. De middelste draagt het Generaliteitswapen, het teken van de Verenigde Nederlanden.
Wanneer u nu links naast de poort kijkt ziet u het volgende monument, het Reynaertmonument.
De Keldermanspoort wordt ook wel Dobbele Poort of Bollewerckpoort genoemd. De dubbele functie van de poort (land- en waterpoort) is duidelijk te zien. Bij het beleg van Hulst in 1596 door Albertus van Oostenrijk werd de in 1506 gebouwde Dobbele Poort voor een groot deel verwoest. De restanten van de poort werden in 1618 met aarde bedekt. In 1952 werden de overblijfselen ontdekt en kort daarna blootgelegd.

Het Oost-Zeeuws-Vlaamse landschap met haar slingerende dijken en groene bossen vormt een uitnodigend decor voor een wandeling of fietstocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *