Liempde

PLaatsen > Liempde

Liempde ligt in de gemeente Boxtel in de provincie Noord Brabant in de regio de Meierij van ‘s-Hertogenbosch.

In Liempde zijn veel mooie gebouwen bewaard gebleven van vroeger. In Liempde zit Dorpsmuseum De Klöskes, waar het Brabantse familieleven en dat van de klompenmakers uit het dorp zichtbaar is gemaakt.

De industrie is er nauwelijks te zien, je hebt de boerderijen, het aparte coulisselandschap, de Dommel en veel korte en iets langere wandel- en fietsroutes.  De cultuurhistorie is rijk vertegenwoordigd in het landschap. De eeuwenlange akkerbouw is zichtbaar in de open en bolle akkers in de omgeving van Liempde. Een open akker (of es, eng of enk) is een grote, op zich vrij vlakke en hoog gelegen oude akker. Deze zijn vaak te vinden op zandgronden.

In de klompenfabriek van Ad Traa kunt u een mooie rondleiding krijgen, bij voorkeur na telefonische afspraak.

Een lokale lekkernij in Liempde is het Liempds klumpkesbrood.

Via het Kerkenpad en het nieuwe pontje over de Dommel komt u bij het Groot Duijfhuis, de Antoinuskapel.

Bij de Mus’donck kunt u kano’s huren voor een tocht over de Dommel. Liempde ligt in het dal van de Dommel. Op die rivier komen beekjes uit, zoals het Smalwater dat voorheen ook bekend stond als de Molengraaf. De belangrijkste zijriviertjes van de Dommel zijn de Aa of Run en de Kleine Aa, die bij Nergena in de Aa vloeide.

Een uitstapje naar de Hezelaar en de uitkijktoren ’t Meulke is aan te bevelen evenals een bezoek aan het kruidenvrouwtje Marina van Grinsven.

De fietsroute Oeverlandroute loopt door Liempde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *