Marsum

Plaatsen > Marsum

Marsum ligt in de gemeente Appingedam in de provincie Groningen.

Marsum is een wiededorp dat ontstond in de vroege Middeleeuwen door het aaneengroeien van verschillende huiswierden. In het centrum verrees de kerk. In het begin van de twintigste eeuw is de wierde voor een groot deel afgegraven. Naast de kerk resteren nog het kerkhof en een aantal boederijen.

De Nederlands Hervomde kerk ligt op het restant van de wierde en is gewijd aan de Heilige Mauritius. De romaanse kerk dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw. De Hervormde Kerk is een van de mooist bewaard gebleven Romaanse kerken en is geheel in bakstenen opgetrokken. Het gebouw heeft een halfrond koor en een ongelede toren met zadelzak.

In de toren van de kerk hangt een klok uit 1620 die werd gegoten door Joannes en Antonius Simon en Petrus Joly. Het dak van de kerk bestaan of halfronde holle en bolle pannen, die in de volkmond “monniken en nonnen” worden genoemd. De kerk werd gerestaureerd in de periode 1949-’51, waarbij de inrichting van de kerk werd veranderd.

Het interieur van de kerk wordt overdekt door een zeventiende eeuws balkenplafond. Ook bevat de kerk restanten van een sacramentshuisje.

Tot de inventaris van de kerk behoren een eenvoudig zestiende eeuws koorhek, een preekstoel uit de jaren 1791-’92 en enkele waarschijnlijk uit 1788 daterende banken.

In het koorgedeelte van de kerk bevindt zich een zerk voor Bernhardus Andreae Ollershemius (geb. 1653).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *