Purmerend 

Plaatsen > Purmerend

Purmerend vindt zijn oorsprong in een vissersdorpje, ontstaan op een smalle landengte tussen Purmermeer, Beemstermeer en Wormermeer. Rond de huidige Kaasmarkt ontstond ruim 750 jaar geleden Purmerend. Het eeuwenoude stadshart biedt een divers winkelaanbod voor heel Waterland. Dicht bij de Koemarkt ligt het Eggert Winkelcentrum, een modern en gezellig winkelcentrum.

Ook herbergt Purmerend een aantal interessante oude gebouwen en musea zoals het Purmerends Museum dat is gevestigd in het oude stadhuis op de Kaasmarkt. Elke dinsdag is Purmerend “Marktstad”, door de hele binnenstad is er van 09.00 uur tot 14.00 uur markt.

Daarnaast is Purmerend een prima uitvalsbasis voor mooie wandel-, fiets-, kano- en als het vriest- schaatstochten door de Beemster, Wormer en de Purmer. De golfer kan zijn hart ophalen op de 45-holes golfbaan.

Recreatiegebied Het Twiske ligt tussen Zaandam en Purmerend. Het gebied is 650 hectare groot en bestaat voor een derde uit water. Het gebied is daarom zeer in trek bij zwemmers, duikers en surfers. In het gebied vindt u stranden, een avonturen- en waterspeelplaats, een duikplatform, een haven, een informatiecentrum, een boerderij en een molen. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de stiltegebieden. Grote kans dat u daar de Schotse Hooglanders tegenkomt.

’t Hoedje van de Koningin
Een pand dat gebouwd werd in 1617 als Noord-Hollandsch Koffiehuis dat tegenwoordig een opvallend vormgegeven zolderverdieping uit 1912 heeft. Halverwege de eerste verdieping zijn drie gevelstenen gemetseld: in het midden een rechthoekige gevelsteen voorstellend Samson overwint de leeuw, en links en rechts evenals in de rechterzijgevel, een zandstenen leeuwenkop waaronder respectievelijk ANNO en 1617. Het interieur is afgezien van de bordestrap (1912, architect Danhof) linksachter op de eerste verdieping en de bijbehorende balustrade bovenaan de trap niet meer oorspronkelijk. Tegenwoordig is in dit pand een café gevestigd. Adres: Kaasmarkt 3 – Purmerend

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *