Usquert

Plaatsen > Usquert

Usquert ligt in de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen.

Usquert behoort tot de dorpen op de voormalige kwelderwal. Het ligt tussen Warffum en Uithuizen. Usquert telt ongeveer 1500 inwoners. Karakteristiek aan Usquert is het contrast tussen de mooie boerderijen, statige villa’s en de knusse arbeidershuisjes.

Het dorp Usquert is aan het begin van de jaartelling ontstaan als een radiale wierde op een kwelderwal. De bebouwing was in eerste instantie geconcentreerd langs de ringweg. Later vonden uitbreidingen plaats langs de uitvalswegen, rond het station en de haven.

Aan de Wadwerderweg in Usquert staat een aantal mooie boerderijen en villa’s.

In het dorp staat het beroemde Berlagehuis. Dit gemeentehuis van de voormalige gemeente Usquert, dateert uit 1930 en is ontworpen door de Amsterdamse architect H.P. Berlage. Het gebouw is nu in gebruik als kantoor.

Verder staat in Usquert de koren- en pelmolen Eva. Deze molen dateert uit 1891.

Boven Usquert aan het Wad ligt het bijzondere jacht- en vissershaventje Noordpolderzijl, dat jaarlijks vele bezoekers trekt.

In het centrum van Usquert staat een kerk uit de twaalfde/dertiende eeuw. In 1863 is de buitenkant in neogotische stijl bepleisterd. De toren dateert uit 1869.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *