Plaatsen > Veendam
De Gemeente Veendam ligt in de provincie Groningen. In de gemeente Veendam wonen 28.328 (2007). De gemeente Veendam heeft een oppervlakte van 78,67 km² en omvat een wateroppervlakte van 2,23 km².
De gemeente Veendam bestaat uit de volgend woonkernen:
- Bareveld (ged),
- Borgercompagnie (ged),
- Kibbelgaarn,
- Korte Akkers,
- Numero Dertien,
- Ommelanderwijk,
- Tripscompagnie (ged),
- Veendam,
- Wildervank,
- Wildervanksterdallen,
- Zuidwending
Geschiedenis
Veendam ontstaat als in 1655 kerspel (= kerkdorp) boven Muntendam afgescheiden wordt van Zuidbroek en Muntendam. Het nieuwe kerkdorp wordt dan Veendam en Wildervank genoemd. Vervolgens worden in 1702 Veendam en Wildervank zelfstandige kerkdorpen. Bij deze opsplitsing neem Veendam het wapen mee hoewel de betekenis van dat wapen eerder aan de geschiedenis van Wildervank ontleent is dan aan die van Veendam. In 1969 vervalt bij de gemeentelijke herindeling de gemeente Wildervank. Wildervank wordt dan gesplitst en toegeovoegd aan Veendam en Stadskanaal.
Veendam heeft in het gebied van de Oost-Groninger Veenkoloniën altijd een aparte plaats ingenomen. De geschiedenis is ruim 350 jaar geleden begonnen met turfafgravingen. Veendam heeft voor een deel de typische veenkoloniale lintstructuur, behalve in de buurt van het centrum. Die structuur is veroorzaakt door de aanwezigheid van het riviertje de Oude AE, waardoor het parallel lopende Ooster- en Westerdiep in noordelijke richting van elkaar moesten wijken. Hieraan dankt Veendam de vorkstructuur, waartussen komvorming kon ontstaan. Daardoor kreeg Veendam een echt centrum in plaats van een langgerekt bebouwingslint. Het centrum wordt gekenmerkt door ruimte, groen en waterpartijen (Parkstad Veendam). Dit bijzondere karakter heeft van oudsher aantrekkingskracht uitgeoefend op mensen die eisen stellen aan hun woonomgeving.
Uit de oorspronkelijke turfvaart ontstond in de loop der tijden een zo belangrijke kustvaart, dat Lloyds verzekeringen haar eerste kantoor op het vaste land oprichtte in Veendam. Na de vervening werd de grond gebruikt voor landbouw. Uit die landbouw kwam een belangrijke agrarische industrie voort. De huidige aardappelmeel- en derivatenindustrie is daarvan afgeleid. In de tweede helft van de 19e eeuw verliezen de scheepvaart en de scheepsbouw zoveel betekenis dat werd overgeschakeld op o.a. metaalverwerkende industrie.
Begraafplaats bij NH Kerk
Deze fraaie begraafplaats is gelegen nabij de hervormde kerk aan de J.G. Pinksterstraat. De begraafplaats ins aangelegd rond 1665; uitgebreid in 1840, rond 1895 en, tenslotte rond 1920. De begraafplaats maakt visueel onderdeel uit van de groenstructuur van het Julianapark en het plantsoen langs de J.G. Pinksterstraat, maar is daarvan gescheiden door een rondom lopende waterpartij. Op de begraafplaats bevinden zich vele bijzondere grafmonumenten. Julianapark 3 – Veendam
Borgerswold
Borgerswold is een prachtig recreatiegebied. Hier is van alles en nog wat te beleven. Voor jong en oud. Het gebied heeft een oppervlakte van maar liefst 450 hectare, waarvan ruim 100 hectare water.
Fiets-en wandelpaden
In Borgerswold (het woud van de burgers) zijn fiets- en wandelpaden te vinden met een totale lengte van 25 kilometer. Dit is genieten van rust en ruimte in een schitterende omgeving. Ook joggers kunnen hier prima hun energie kwijt, evenals de mountainbikers.
Sportvelden
Voor de basketballiefhebbers is een basketbalveld ingericht. De fanatieke tennisser kan perfect een balletje slaan op één van de tennisbanen. Speciaal voor de skaters is een skatebaan aangelegd. Ook ontbreekt een midgetgolfbaan niet.
Toeristisch Informatiecentrum (TIC)
In het Toeristisch Informatiecentrum kun je alles leren over de natuur. Er zijn bijvoorbeeld verschillende zoetwatervissen te bewonderen en je kunt er een schedelverzameling van dieren bekijken. Openingstijden zijn: Maandag, dinsdag en woensdag van 13.00 – 16.30 uur.
Kinderboerderij
Ben jij helemaal gek van dieren? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de kinderboerderij! Dit kan weer vanaf zondag 27 maart a.s. (eerste Paasdag). Op de kinderboerderij zijn (jonge) konijnen, geitjes, kippen en andere (huis)dieren te vinden. Openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag 8.30-16.45 uur; zaterdag en zondag (en feestdagen) van 10.00-11.45 uur en van 14.00-16.45 uur.
Bron: Website gemeente Veendam