Boerenkoolstampot

Laatste update 01/09/2025 door Redactie

Boerenkoolstamp – het recept voor een oer-Hollands winters gerecht

Een dampend bord boerenkool met aardappelen, spek en worst is voor veel Nederlanders hét klassieke wintereten bij uitstek. Deze variant, bereid zoals in vele huishoudens in Nederland wordt gedaan, is stevig, voedzaam en ideaal voor koude dagen. Vanuit culinaire traditie heeft het gerecht zijn oorsprong in de landelijke provincies, waar boerenkool na de eerste nachtvorst op zijn zoetst is.

Ingrediënten

  • 600 gram schoongemaakte boerenkool
  • 1,25 kg aardappelen, geschild en in vieren
  • 2 uien, gesnipperd
  • 200 gram mager rookspek, in blokjes
  • 2 speklappen, gehalveerd
  • 4 rundersaucijsjes
  • 1 eetlepel azijn
  • 50 gram margarine of roomboter
  • 3 dl water + 2 dl extra voor de jus

Voorbereiding

  1. Was de boerenkool grondig en laat goed uitlekken.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en houd apart.
  3. Snijd de uien fijn en het rookspek in kleine blokjes.

Bereidingswijze

  1. Koken van de boerenkool
    Breng 3 dl water aan de kook in een ruime pan. Voeg de boerenkool toe en kook circa 15 minuten voor.
  2. Aardappelen en spek toevoegen
    Leg de aardappelen, uien en rookspek boven op de boerenkool. Laat alles samen nog circa 25 minuten zachtjes koken tot zowel de groenten als de aardappelen gaar zijn.
  3. Vlees bereiden
    Bak in een aparte pan de speklappen en rundersaucijsjes in de margarine of boter zachtjes bruin in ongeveer 20 minuten.
  4. Jus maken
    Blus het bakvet af met de azijn en voeg 2 dl water toe. Breng aan de kook en laat kort doorkoken voor een hartige jus.
  5. Stampen
    Giet de boerenkool en aardappelen af en stamp tot een smeuïge stamppot. Voeg indien nodig een scheutje kookvocht of warme melk toe voor de gewenste structuur.
  6. Serveren
    Schep de stamppot op borden, serveer het vlees apart en geef de jus er los bij.

Lokale tips

  • Koop verse boerenkool op de weekmarkt in Naaldwijk of Delft voor optimale smaak en kwaliteit.
  • In Westland worden regelmatig streekmarkten georganiseerd waar je ambachtelijk gerookt spek kunt vinden.
  • Voor een dagje uit: maak een winterwandeling door de duinen bij ’s-Gravenzande en warm daarna thuis op met deze boerenkoolstamp.

Bronnen

Plaats een reactie