Voor 1 cake
Ingredienten
- 100 gram in blokjes gesneden ongezouten boter
- 180 ml ahornsiroop
- 60 ml melk
- scharreleieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel baking soda
- 150 gram fijn verkruimelde halva (onder meer te koop bij Albert Heijn)
- 500 gram Packham peren (of een andere zoete, sappige peer), geschild en in stukjes gesneden
- 60 gram fijngehakte pecannoten
- Voor de chocoladecrumble:
- 40 gram ongezouten gesmolten boter
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels cacaonibs (rauwe cacaostukjes)
- 30 gram gehakte pecannoten
- Een broodvorm (of eventueel cakevorm) voor een cake van 11×21 cm
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Zet een kleine koekenpan op hoog vuur, doe boter in de pan en bak de boter 4 à 5 minuten, totdat hij schuimig en lichtbruin is.
- Giet de boter in een grote kom en zet 5 minuten opzij.
- Klop de ahornsiroop, melk, eieren en vanille erdoor en meng alles goed.
- Voeg de bloem, baking soda en de halva toe en klop het geheel met een garde of mixer tot een glad mengsel. Roer de peren en pecannoten erdoor.
- Vet de broodvorm licht in en bekleed hem met bakpapier. Schep het perenmengsel in de cakevorm en zet het apart.
- Meng voor het cacaokruim de boter, bloem, suiker, cacaonibs en pecannoten in een kom en roer ze goed door elkaar.
- Verdeel de crumble over het perenmengsel in de cakevorm. Plaats de vorm in de oven en bak gedurende 75-80 minuten.
- Test met een satéprikker: als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat de crumble goed afkoelen in de vorm voordat je hem opdient.