Eierbal, Groningen

De eierbal is een culinaire klassieker uit het noorden van Nederland, vooral geliefd in Groningen. Deze unieke snack bestaat uit een hardgekookt ei, omhuld met een romige ragout, gepaneerd en goudbruin gefrituurd. De oorsprong van de eierbal gaat terug tot de jaren na de Tweede Wereldoorlog. In die tijd was voedsel schaars, en men zocht naar voedzame, goedkope oplossingen. De eierbal ontstond als een slimme manier om restjes te verwerken, met oud brood als paneerlaag en een ei als vullende kern.

De eerste bekende vermelding van de eierbal dateert uit 1951, in een advertentie van “Sloots Automatiek” in Groningen. Sindsdien groeide de snack uit tot een regionaal icoon, verkrijgbaar bij snackbars en automatieken in Groningen en Drenthe. Buiten deze provincies is de eierbal nauwelijks bekend.

Ingrediënten (voor 4 eierballen)

  • 4 middelgrote eieren
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 el kerriepoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 g paneermeel
  • 1 ei (voor het paneren)
  • Olie om te frituren

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en zet ze apart.
  2. Maak de ragout: smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer tot een glad mengsel en laat dit 2 minuten garen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren tot een stevige saus ontstaat. Voeg kerriepoeder, zout en peper toe. Laat de ragout afkoelen tot hij stevig is.
  3. Omhul de eieren: neem een deel van de afgekoelde ragout en vorm er een laag om elk ei. Zorg dat het ei volledig bedekt is.
  4. Paneer de eierballen: klop het extra ei los. Haal de ragoutballen eerst door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit eventueel voor een extra krokante korst.
  5. Frituur de eierballen: verhit de olie tot 180°C. Frituur de ballen in 4 tot 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de eierballen warm, eventueel met een beetje (Groninger) mosterd of curry. Ze zijn heerlijk als snack, lunch of bij een borrel.

Wil je een variant proberen? Voeg dan fijngesneden prei of ham toe aan de ragout voor extra smaak. Zo geef je een persoonlijke twist aan deze Groningse klassieker.

Bronnen

  • Noorderland – Gebruikt voor regionale context en culturele betekenis van de eierbal in Groningen en Drenthe