Fryske dûmpkes

Laatste update 01/09/2025 door Redactie

Fryske dûmpkes zijn traditionele koekjes uit Friesland, geliefd om hun kruidige smaak en herkenbare duimvorm. Ze worden vaak geserveerd bij koffie of thee en zijn een smakelijke herinnering aan de Friese bakcultuur. Dit recept is geschikt voor ongeveer 60 koekjes.

Ingrediënten

  • 150 gram boter (kamertemperatuur)
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 1 mespunt zout
  • 100 gram fijngehakte hazelnoten
  • 1 theelepel fijngewreven anijszaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • Bloem om uit te rollen
  • Een ingevette bakplaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte).
  2. Roer de boter, suiker en eieren tot een luchtig mengsel.
  3. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een glad deeg.
  4. Meng de hazelnoten, anijszaad, gemberpoeder en kaneel door het deeg.
  5. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 24 x 20 cm en 1 cm dik.
  6. Snijd het deeg in reepjes van 4 x 2 cm.
  7. Leg de koekjes op de ingevette bakplaat.
  8. Bak ze in het midden van de oven in circa 25 minuten lichtbruin.
  9. Druk direct na het bakken met je duim een afdruk in één kant van elk koekje.
  10. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Lokale tip

Bezoek tijdens een vakantie in Friesland een lokale bakker in bijvoorbeeld Sneek, Dokkum of Harlingen en vraag naar hun versie van Fryske dûmpkes. Sommige bakkers gebruiken amandelen in plaats van hazelnoten, wat dan bekendstaat als Amelander dûmpkes. Combineer een proeverij met een bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden voor meer regionale cultuur.

Bewaartip

Fryske dûmpkes blijven tot drie weken goed in een luchtdichte trommel. Je kunt ze ook invriezen voor maximaal drie maanden. Het deeg zelf is eveneens geschikt om in te vriezen en later af te bakken.

Bronnen

Plaats een reactie