Loie-wiew’n-kost uit Drenthe

Loie-wiew’n-kost is een klassiek gerecht uit Drenthe, bekend om zijn eenvoud en voedzaamheid. De naam verwijst gekscherend naar “luie vrouwenkost”, omdat het snel op tafel staat. Vroeger werd het vaak bereid op dagen dat er weinig tijd was om uitgebreid te koken. Het gerecht bestaat uit een stevige pap van boekweitmeel, geserveerd met spek, gesmolten boter en stroop of suiker. Tegenwoordig is het een nostalgische lekkernij die perfect past bij een bezoek aan het platteland van Drenthe.

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 4 plakjes spek
  • 200 gram boekweitmeel
  • 50 gram roomboter
  • Snufje zout
  • Bruine basterdsuiker (optioneel)
  • Stroop of honing (apart geserveerd)

Bereidingswijze

  1. Schenk de melk in een pan en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook.
  2. Voeg al roerend het boekweitmeel geleidelijk toe. Roer stevig door om klontjes te voorkomen.
  3. Laat de pap doorkoken tot hij stevig is. De pap is gaar wanneer een lepel rechtop blijft staan.
  4. Schep de pap op een bord of in een platte schaal en maak een kuiltje in het midden.
  5. Smelt de roomboter in een pan en bak de plakjes spek tot ze goudbruin zijn.
  6. Schenk de gesmolten boter in het kuiltje van de pap en leg de gebakken spek eromheen.
  7. Besprenkel eventueel met bruine basterdsuiker. Serveer stroop of honing apart in een kommetje.

Lokale tips

  • Combineer dit gerecht met een bezoek aan een boerderijwinkel in Borger, waar je lokaal geproduceerde boekweit en honing kunt kopen.
  • In het Drents Museum in Assen leer je meer over de eetcultuur van de regio en de rol van boekweit in de Drentse keuken.
  • Maak een wandeling door het Nationaal Park Dwingelderveld, waar je het landschap ervaart dat dit soort gerechten heeft voortgebracht.

Gerelateerde streekgerechten

  • Drentse stoet: een stevig vloerbrood dat vaak bij papgerechten wordt geserveerd. Het vult goed en past bij de sobere, voedzame keuken van Drenthe.
  • Kniepertjes: dunne wafeltjes die vooral rond de jaarwisseling worden gebakken. Net als Loie-wiew’n-kost zijn ze eenvoudig te maken en cultureel verankerd in de regio.
  • Boerenkool met spek en worst: een winterse klassieker die, net als boekweitpap, draait om eenvoud en krachtvoer voor koude dagen.
  • Snert (erwtensoep): vaak geserveerd met roggebrood en spek, en net als Loie-wiew’n-kost een gerecht dat past bij het nuchtere karakter van Drenthe.

Deze gerechten delen een basis in lokale ingrediënten, eenvoudige bereiding en een sterke band met het plattelandsleven van Drenthe.