Recepten > Mosselen > Mosselgratin
.Ingrediënten:
- 2 kg mosselen
- 100 gr gepelde grijze garnalen
- 250 gr verse champignons
- 25 cl witte wijn
- 3 dl room
- 1 dopje saffraan
- 1 soeplepel gehakte bieslook
- 2 afgestreken soeplepels bloem
- Peper
- Zout
Bereiding:
- Schrob en was de mosselen met veel water
- Gooi die met open of gebroken schelpen weg
- Giet de rest in een grote kookpot en overgiet ze met witte wijn
- Laat ze opengaan op een hevig vuur
- Laten uitlekken en het kookvocht opvangen
- Filter het kookvocht en breng het aan de kook
- Tot de helft laten indikken en bewaren
- Was de champignons, snijd ze in schijfjes en braad er het water uit in een pan met een beetje boter
- Smeer een ovenschotel in met boter en schik er de champignons, de grijze garnalen en de mosselen (zonder schelp) in
- Laat 50 g boter smelten, bestrooi met bloem en meng alles met de klopper
- Voeg geleidelijk 1,5 dl van het kookvocht toe, net als de room
- Voeg dan de saffraan, peper en eventueel een snuifje zout toe
- Giet deze bechamelsaus over de mosselen, de garnalen en de champignons
- Zet alles in een voorverwarmde oven (250 graden) en laat een tiental minuten braden
- Bestrooi dan met gehakte bieslook en dien onmiddellijk op