Recepten > speculaas brokken
Speculaas is een echt Nederlandse traditie. De sterk gekruide gebakken koek wordt vooral in de tijd rond het sinterklaasfeest gegeten. Speculaasjes en speculaaspoppen krijgen hun vorm in speciale houten speculaasvormen. Aan deze planken heeft speculaas trouwens zijn naam te danken. In de planken werden namelijk in spiegelbeeld (latijn: speculum) speciale figuurtjes uitgesneden, zoals de bekende ‘vrijers’ en ‘vrijsters’. Ook werden wel historische gebeurtenissen of figuren uitgebeeld. In die (met bloem bestrooide) figuren wordt het deeg gedrukt, zodat het de vorm van het figuur aanneemt. Dan wordt de speculaas uit de vorm gehaald en gebakken.
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram boter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels melk
- 15 gram speculaaskruiden
- 20 gehalveerde gepelde amandelen
Bereidingswijze
- Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en doe er de in stukjes gesneden boter bij.
- Voeg daarna de bruine basterdsuiker, wat zout, de melk en de speculaaskruiden toe en kneed alles met koele hand tot een gelijkmatig deeg.
- Laat het deeg – afgedekt – een nacht rusten.
- Rol het deeg de volgende dag uit op een beboterde bakplaat tot een dikte van circa 1 cm.
- Druk er hier en daar een gehalveerde gepelde amandel in.
- Zet de bakplaat iets onder het midden in een voorverwarmde matig warme oven (150. C) en bak de speculaas in 4 minuten gaar en lichtbruin.
- Laat de koek op de bakplaat afkoelen en hard worden en breek de speculaas ten slotte in ongelijke stukken.