Bonaire

Plaatsen > Bonaire

De eilanden Bonaire, St Eustatius en Saba (Samen ook wel de BES eilanden genoemd) zijn sinds 10-10-2010 een bijzondere Nederlandse gemeente. Hoewel misschien wat vreemd, is dat de reden dat we Bonaire hebben beschreven op www.VakantielandNederland.nl

Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland van de ABC – Eilanden (Van west naar oost Aruba, Curaçao en Bonaire). Bonaire ligt 64 kilometer ten noorden van Venezuela, 80 kilometer van Curaçao en 138 kilometer van Aruba.

De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Kralendijk is klein en gezellig. U treft er oud-Hollandse traditie vermengd met een Caribische uitstraling.

Inwoners
Met ruim dertienduizend inwoners (2007) behoort Bonaire tot de dunst bevolkte eilanden in het Caribische gebied. De oorspronkelijke bewoners waren de vreedzame Arawak indianen, later kwamen er Creolen en Hollanders bij.

Geologie
Bonaire is met haar oppervlakte van 289 km2 na Curaçao het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Bonaire is een vulkanisch koraaleiland dat circa honderd vijftig miljoen jaar geleden ontstond. Deze vulkanische oorsprong vindt u nog altijd terug aan de noordkant van het eiland. De in het ruige noorden van Bonaire gelegen Brandaris is met 250 meter de hoogste top van Bonaire. Sero Largo is met 185 meter de tweede in hoogte.
De zuidwestkant van Bonaire is meer gemoedelijk en heeft stranden en kalme wateren, aan de noordkant zijn de golven woest en is de kustlijn ruig. Het strand is bedekt met stenen en rotsblokken die veelal glad zijn geworden door het geweld van de oceaan.

Weer en klimaat
Het tropisch klimaat op Bonaire wordt verzacht door de zeewind die de hele dag door te voelen is. De temperatuur blijft gedurende het jaar stabiel rond 28 graden. Strak blauwe luchten zijn zeldzaam op Bonaire, er is altijd wel een wolkje. Soms komt er ’s nachts een korte hevige verkoelende regenbui naar beneden, maar daarna blaast de passaatwind alles weer schoon en droog.
De eilanden Saba, St. Maarten en St Eustachius liggen binnen de ‘hurricane zone’ en kunnen gedurende de maanden juli tot oktober te maken krijgen met harde winden en zelfs een orkaan op z’n tijd. Bonaire en Curaçao worden zelden bedreigd.

Flora
Het landschap van Bonaire is gevormd door het droge klimaat en de plantengroei bestaat voor een groot deel uit een verschillende soorten cactussen. De vaak krachtige passaatwind heeft de ‘divi-divi’ bomen hier bijzonder gevormd, zij groeien in de richting van de altijd de zelfde kant opwaaiende Passaatwind.

Fauna
Op Bonaire leven circa tweehonderd vogelsoorten. De papegaaiensoort lora komt alleen op Bonaire voor. Daarnaast leven er grote groene parkieten en een kolonie van circa twintigduizend rozerode Caribische flamingo’s. Bonaire is één van de laatste broedplaatsen van de Caribische flamingo. De Caraibische Flamingo leeft in de pekelmeren op Bonaire.
Bonaire kent voor de mens geen gevaarlijke diersoorten. De op Bonaire beschermde grote zeeschildpadden zijn wereldwijd zeldzaam, maar op Banaire komt u ze vaak tegen tijdens het duiken of snorkelen. U zult ook zeker tegen de schuwe fregatvogels, groene leguaan, visarenden, kolibries, pelikanen, suikerdiefjes, trupiaals,  wilde ezels en geiten aanlopen tijdens uw tocht over het eiland.  Een groot deel van de noordpunt is Washington nationaalpark slagbaai.

Sporten
Op Bonaire kunt u elke dag zwemmen en snorkelen in die betoverend mooie kristalheldere koraalzee (27graden). Het koraalrif rond Bonaire behoort bij de drie mooiste in de wereld en is sinds 1979 internationaal beschermd. Bonaire is door de wereldduikorganisaties gekwalificeerd als één van de drie mooiste duiklocaties ter wereld.
Vlak voor de kust t/o Kralendijk, duidelijk zichtbaar op circa 1000 meter afstand, ligt Klein Bonaire, een onbewoond eilandje met prachtige witte zandstranden en wonderbaar mooi koraalrif. De watertaxi gaat er enkele keren  per dag heen om snorkelaars en zwemmers te brengen en te halen, een aanrader.

Eten en drinken
De meeste restaurants serveren vooral Caribische gerechten. Je kunt echter ook internationaal getinte restaurants vinden die alle keukens serveren; van Nederlands tot Frans, maar ook Chinees en Indonesisch.

Netspanning
De netspanning op Bonaire is 110-130 volt 50Hz. De stopcontacten zijn Amerikaans.
Om gebruik te kunnen maken van uw apparatuur meegenomen uit Nederland of Belgie moet u dus een verloop-stekker kopen, deze zijn in sport/campingwinkels in Nederland en Belgie te verkrijgen.

Geldzaken
De prijzen op de Nederlandse Antillen zijn hoger dan in Nederland. Met name artikelen die van ver komen (je kunt bijvoorbeeld Hollandse koffie en pindakaas kopen in de supermarkt) zijn duurder. Producten geïmporteerd vanuit Zuid Amerika of verbouwd op het eiland zelf zijn een stuk goedkoper.

Geld
Inmiddels is de Dollar de algemene munt van Bonaire. Je kunt op vele plaatsen op de eilanden met een Nederlandse bankpas pinnen.

Lees verder over Bonaire: www.Bonairevakantieland.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *