Johan Frisosluis, sleutel tot de poort van Fryslân!
Stavoren heeft een nieuwe sluis sinds 2014. Lange wachttijden in het zomerseizoen behoren daarmee tot het verleden. Een mooie, groene sluis met een bijzondere ontvangstruimte vormen samen dé toegangspoort van Fryslân. Naast de huidige Johan Frisosluis uit de jaren ’60 bouwde Ballast Nedam in opdracht van de provincie Fryslân een tweede sluis. Een groene en natuurlijke kolk met riet, een grastalud en afmeermogelijkheden die nog het meest doet denken aan een comfortabel kleine jachthaven.
In het oog springend is het bedieningsgebouw dat op ranke poten staat. Onder het bedieningsgebouw zit een ontvangstruimte waar je van alles te weten kunt komen over het gastvrije Fryslân, het Friese merengebied, de waterhuishouding en techniek van de sluis.
Zonnecollectoren voorzien het hele sluiscomplex van energie. En dat is goed voor het milieu!
Tussen de oude en de nieuwe sluis ligt een verblijfsgebied. Deze plek nodigt uit tot een kijkje bij de sluis of een bezoekje aan Stavoren.
Op de plek waar de sluiskolk overgaat in het Johan Frisokanaal komt een tweede brug. Bij het sluiten van de brug wordt energie teruggewonnen. Deze energie wordt weer gebruikt voor het openen.
Feiten en cijfers
- De nieuwe sluiskolk heeft een lengte van 65 meter.
- De breedte varieert van 7 tot 18 meter.
- De diepte varieert van 2,60 tot 3 meter.
- De doorvaartbreedte van beide sluishoofden is 7 meter.
- Voor de realisatie van het sluiscomplex moest zo’n 20.000 m3 grond worden verzet. Dit is goed voor zeker 1000 geladen vrachtwagens.
- In de nieuwe sluis is ca. 90 meter aan drijvende steigers aangelegd.
- Bij de sluis is een parkeerterrein met 25 parkeerplaatsen aangelegd. Een carport voor 6 parkeerplaatsen,1 busparkeerplek, 2 kiss ’n go-plekken en 1 fietsoplaadpunt.
- Het bedieningsgebouw biedt plaats aan 4 werkplekken.
- In het sluiscomplex zit 150 m2 aan zonnecellen.
Meer informatie op www.fryslan.nl/jfsluis