Plaatsen > Limburg
De provincie Limburg heeft een oppervlakte van 2070,04 km² en heeft 1.139.207 inwoners. De provincie omvat 47 gemeenten en de provinciehoofdstad is Maastricht.
Limburg is een van de twaalf provincies van Nederland en ligt in het zuidoosten van het land. Ze telde een bevolking van 1.143.000 inwoners per 1 januari 2001. De hoofdstad van Limburg is Maastricht .
Limburg bestaat voornamelijk uit zandgrond. In het zuiden is de provincie heuvelachtig. De belangrijkste rivier is de Maas die over de hele lengte van zuid tot noord door de provincie stroomt. In het verleden werd in Limburg turf grind en steenkool gewonnen.
Politiek gezien was Limburg traditioneel een lappendeken wat gedeeltelijk de grote verscheidenheid aan dialecten kan verklaren, elke gemeente heeft zijn eigen dialect waarbij er soms binnen een gemeente grote verschillen kunnen bestaan.
Pas in de Franse tijd die begon met de Franse inname van Maastricht in 1794 werd het gebied Limburg tot een bestuurlijke eenheid gemaakt. In 1815 bij de vorming van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden kreeg een van de provincies de naam Limburg. De naam ging terug op een oud hertogdom dat een gebied in de driehoek Maarstricht Aken – Luik besloeg en dat tot 1648 had bestaan.
Bij de scheiding van Nederland en België in 1830 was er sprake van dat Limburg een onderdeel van België zou worden – wat de wens was van de meeste Limburgers. Uiteindelijk werd Limburg in 1839 verdeeld in een Nederlandse en een Belgische provincie. Nederlands-Limburg was vanaf dat moment als Hertogdom Limburg tot 1866 deel van de Duitse Bond .
De provincie bleef de titel Hertogdom tot 1906 gebruiken. Een andere Limburgse bijzonderheid in de Titulatuur is tot op de dag van vandaag blijven bestaan: de commissaris van de Koningin heet er gouverneur.
De Nederlandse overheid erkent de oorspronkelijk in Nederlands Limburg gesproken variëteiten onder de naam Limburgs als streektaal.
De provincie Limburg omvat de volgende gemeenten:
- Arcen en Velden,
- Beek,
- Beesel,
- Bergen,
- Brunssum,
- Echt-Susteren,
- Eijsden,
- Gennep,
- Gulpen-Wittem,
- Haelen,
- Heel,
- Heerlen,
- Helden,
- Heythuysen,
- Horst aan de Maas,
- Hunsel,
- Kerkrade,
- Kessel,
- Landgraaf,
- Maasbracht,
- Maasbree,
- Maastricht,
- Margraten,
- Meerlo-Wanssum,
- Meerssen,
- Meijel,
- Mook en Middelaar,
- Nederweert,
- Nuth,
- Onderbanken,
- Roerdalen,
- Roermond,
- Roggel en Neer,
- Schinnen,
- Sevenum,
- Simpelveld,
- Sittard-Geleen,
- Stein,
- Swalmen,
- Thorn,
- Vaals,
- Valkenburg aan de Geul,
- Venlo,
- Venray,
- Voerendaal,
- Weert