Huizen

Plaatsen > Huizen

De gemeente Huizen ligt in de provincie Noord-Holland. In de 19e eeuw belangrijke vissersdorp, ondanks ontbreken van een haven.
De vissersboten lagen ca 500m uit de kust op de Zuiderzee.

Momenteel is het inwoneraantal: 42.113; Oppervlakte: 23,33 km²; Wateroppervlakte: 0,35 km².

De gemeente omvat alleen de woonkern met dezelfde naam: Huizen.

Langs het Gooimeer, vroeger het IJsselmeer, strekt Huizen zich uit als een stad aan het water. Van het vroege voorjaar tot diep in de herfst gonst het aan de boulevard van sportieve activiteiten. Langs het strand met het ondiepe water van het Gooimeer zijn tal van restaurants en snackbars te vinden.

Het ‘nieuwe Huizen’ is ideaal voor surfers en kleine kinderen. Van hoe het tot ver in de vorige eeuw is geweest, getuigen het oude dorp en de oude haven. Door de vaargeul en langs de pier die in het Gooimeer steekt, komt de watersporter bij de Jachthaven ’t Huizerhoofd uit of bij de steigers van de vroegere vissershaven, de Oude Haven.

In 2002 is de ‘nieuwe’ Oude Haven opgeleverd met ligplaatsen voor de pleziervaart en een plaats voor de veerdienst Huizen-Almere. Tevens sluit het havengebied aan op verschillende recreatieve voorzieningen, als een indoor kartbaan, een outdoor skibaan, een overdekt sport- en partycentrum, lasergame, een bowlingbaan en diverse horecafaciliteiten.

Daarnaast zijn er in Huizen o.a. een discotheek, een cultureel centrum, een theater, bioscoop en zwembad te vinden. In het uitnodigende gemeentehuis vertellen de beschilderde panelen van Eppo Doeve de geschiedenis van ’t Gooi en de Erfgooiers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *