Hilversum

Plaatsen > Hilversum 

De gemeente Hilversum ligt in de provincie Noord-Holland. De gemeente heeft een inwoneraantal van 83.096; Oppervlakte: 46,19 km², Wateroppervlakte: 0,21 km².

De gemeente Hilversum omvat alleen de woonkern Hilversum.

Wie Hilversum zegt, denkt aan radio en tv. Hilversum biedt al vanaf het prille begin van de radiogeschiedenis onderdak aan de omroepen. Niet verwonderlijk dus dat je in Hilversum een wandeling kunt maken langs een aantal monumentale en zeer bezienswaardige omroepgebouwen. In de loop van de tijd is Hilversum uitgegroeid tot hét centrum van de multimedia-industrie in Nederland.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ligt op het Media Park. Het instituut is archief, museum en attractie in één. Op de “Beeld en Geluid experience” ondervinden bezoekers aan den lijve hoe hun wereld wordt gekleurd door de audiovisuele media. In het AV-archief van het instituut is ook heel veel  beeldmateriaal aanwezig. Het Wereld Natuur Fonds neemt, als enige externe partnerorganisatie deel. Bezoekers kunnen in een meer dan levensgrote dolfijn of panda plaatsnemen om een zogenaamde ‘motion-ride’ te maken. Vanuit een bewegende stoel zien zij een spectaculaire natuurfilm en krijgen het gevoel zelf door de natuur te zwemmen, vliegen of lopen.

Maar Hilversum heeft méér te bieden dan radio en tv. Zo is er een verrassend groot en gevarieerd winkelaanbod. Wie in de stad een hapje wil eten of iets wil drinken heeft keus genoeg. Op woensdag en zaterdag, als het markt is in de binnenstad, is het er extra gezellig en druk. Ook is Hilversum de stad van moderne bouwkunst. De wereldberoemde stadsarchitect W.M. Dudok heeft zijn onmiskenbare stempel op de stad gedrukt.

Tussen 1915 en 1949 ontwierp deze veelzijdige architect talloze gebouwen, van wooncomplexen tot scholen. Onbetwiste hoogtepunt is het Raadhuis uit 1931. Behalve Dudok lieten ook andere belangrijke architecten als Berlage en Duiker hun architectonische sporen na. Langs een aantal van deze jonge monumenten is een route uitgezet.

Natuur heeft Hilversum ruim voorhanden. De helft van het Hilversumse grondgebied bestaat uit bos en natuurgebied. Uitgestrekte fiets- en wandelpaden bieden volop mogelijkheden om hier van te genieten. In de stad zelf kunt u bijvoorbeeld uw hart ophalen aan het Rosarium, de groene wandelroutes door de stad en de stadsparken. In het Pinetum Blijdenstein vindt u een unieke verzameling naaldbomen, terwijl de vrij toegankelijke Dr. Costerustuin een uitgebreide collectie vaste planten herbergt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *