Bussum

Plaatsen > Bussum

De gemeente Bussum ligt in de provincie Noord-Holland en bestaat alleen uit de gelijknamige woonkern. Inwoneraantal: 31.221; Oppervlakte: 8,10 km².

Bussum, het jongste dorp van het Gooi, heeft de kenmerken van een typisch tuindorp. Rond de winkelkern met een uitgesproken streekfunctie, strekken de woonwijken zich tot aan de grenzen van de gemeente uit. Tussen de wijken liggen brede groensingels, parken en plantsoenen. Frederik van Eeden, schrijver, wereldhervormer en idealist, stichtte in het begin van de vorige eeuw de woonkolonie Walden

De villa’en de schrijvershut van Van Eeden herinneren hier nog aan. Veel schrijvers hebben in Bussum gewoond, onder wie de dichter Herman Gorter. Architect De Bazel ontwierp een arbeiderswoonwijk, die geheel tegemoet komt aan de toenmalige opvattingen over een tuindorp. Hij was ook de bouwer van de veelbesproken modelboerderij Oud-Bussem.

Het gebouw is nog altijd een hoogtepunt van architectuur in het Gooi. De rozenkwekerij aan de Prinses Irenelaan biedt het publiek een gratis toegankelijke showtuin. Het centrum van Bussum heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Wonen, gezellig winkelen en verblijven zijn erdoor bevorderd. Ook is Bussum bekend als de bakermat van de televisie. Het was hier, dat in 1951 de Nederlandse Televisie Stichting met uitzendingen begon. Dat gebeurde in Studio Irene, enige jaren geleden helaas afgebroken.

Ten zuiden van Bussum begint het het bos Bantam dat eigendom is van Natuurmonumenten. Bantam vormde vroeger één geheel met het aangrenzende landgoed Schaep en Burgh. Dit is nog te zien aan het patroon van lanen en vijvers dat van het ene in het andere gebied doorloopt. In het loofbos zitten verschillende soorten zangvogels. Door de aanwezigheid van oude bomen komen in Bantam veel vleermuizen en holenbroeders als bosuil en holenduif voor.

Turkse Tent
Het landhuis dat in 1878 werd gebouwd, is honderd jaar later afgebroken. Aan de rand van het grasveld dat voor het huis lag, liggen tussen de coniferen nog restanten van de trap naar het terras. Ook van de achttiende-eeuwse ’Turkse Tent’ rest niets anders dan de fundering. Vanuit dit tuinhuis, dat gebouwd was op een heuvel, had men een prachtig uitzicht op het gazon.

Faunapassage
Rond het huis is destijds een parkbos aangelegd in Landschapsstijl. De grove dennen in het bos herinneren nog aan de heidebebossing van vóór de aanleg van het park. In het noorden van Bantam kunt u in het voorjaar genieten van bloeiende rododendrons. Onder de nabijgelegen Franse Kampweg heeft Natuurmonumenten een faunapassage voor kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën aangelegd.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Bussum en omgeving.
In Bussum en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Bussum en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *