Loosdrecht

Plaatsen > Loosdrecht

Loosdrecht, het idyllische watersportgebied bij uitstek, kent velemogelijkheden om uw vakantie of dagje uit tot een succes te maken. De vijf aan elkaar verbonden plassen bieden 3600 hectare fantastisch watersportplezier. Bovendien heeft Loosdrecht nog talloze andere recreatiemogelijkheden; het wordt niet voor niets ‘De Watertuin’ van Nederland genoemd.

In de zomer kunnen hier alle soorten boten gehuurd worden. Ook zijn er een aantal leuke waterevenementen, zoals de Gondelvaart op de derde zaterdag in augustus.

Het vis- en zwemwater is er schoon en u vindt er uitzonderlijke flora en fauna. Langs de dijken rondom de plas staan nog authentieke boerderijen, afgewisseld met mooie landhuizen, jachthavens, bungalowparken, cafés en restaurants. U vindt er zelfs een schitterend kasteel, dat een bezoek meer dan waard is. Voor de vakantieganger die rust zoekt, is er de ongerepte Vuntusplas.

Motorbootvaart is daar beperkt toegestaan. Per roeiboot of kano kunt u op ontdekkingstocht naar de bijzondere plantengroei en het unieke vogelbestand. Er is veel te beleven in Loosdrecht. Zo kunt u er winkelen, tennissen, midgetgolfen, kunst kijken en een rondvaart maken. Ook zijn er talloze restaurants met zowel locale als internationale specialiteiten, cafés, hotels, pensions, appartementen, zomerhuisjes en campings. In de zomermaanden worden er diverse grote evenementen georganiseerd.

In Loosdrecht wordt ook nog steeds veel ambachtelijk gewerkt. Scheepsbouwers maken mooie houten boten, er zijn zeilmakers, mastenmakers en rietdekkers. 

Kasteel Sypesteyn, het jongste kasteel van Nederland, is beroemd om z’n collectie Loosdrechts porselein.

Watertuin van Nederland 
De Loosdrechtse Plassen staan te boek als de watertuin van Nederland. Ze zijn, net als de Vinkeveense Plassen, ontstaan door de winning van turf, de belangrijkste energiebron voor de inwoners van het snelgroeiende en welvarende Amsterdam van de zeventiende eeuw. Turfstekers groeven het veen af en droogden het op zogenaamde legakkers. Die kalfden bij harde wind en regenval af, waardoor grote plassen ontstonden. In de Loosdrechtse Plassen zijn restanten van legakkers bewaard gebleven. Vooral in de Noordelijke Kievitsbuurt zijn ze goed zichtbaar. In die omgeving ligt ook de Kalverstraat, ’s zomers een kleurrijke oase vol hortensia’s. De huizen staan er op houten palen. De bewoners kunnen ze slechts per boot bereiken.

Vaarregels Loosdrechtse plassen
maximumsnelheid: tot op 100 m uit de oever 6 km/h, overig 12 km/h.
motorboten:
het gebied ten oosten van de Vuntus en de Zuidelijke Kievitsbuurt is voor de motorbootvaart verboden. Voor schepen die een hogere snelheid dan 20 km/h kunnen bereiken gelden speciale wettelijke regelingen. Informatie over vergunningen: Plassenschap Loosdrecht.
Aanlegplaatsen:
o.a. de eilanden Bijltje, (langs de westelijke Drecht) Geitekaai en Weer tussen de 3e en 4e Plas, eiland Markus Pos tussen de 2e en 3e Plas en de Meent tussen de 4e en 5e Plas. Maximale verblijfsduur is 3 x 24 uur. Verschillende jachthavens bieden ligplaatsen met vele voorzieningen zoals elektriciteit, douches en toiletten.

De Loosdrechtse Plassen bieden toegang tot de Vecht, in het verleden dé handelsroute tussen Utrecht en Amsterdam en toen net zo populair als tegenwoordig. Amsterdamse kooplieden bouwden er hun buitenverblijven, voorzien van statige tuinen met strak geschoren heggen, bloemenperken en theekoepels. Vanaf de Vecht zijn de buitenverblijven nog altijd te bezichtigen.

Mijndense Sluis
De toegangspoort tot de Loosdrechtse Plassen vanaf de Vecht. Kolklengte 50 m., breedte 8 m. (doorvaart onder de brug ervoor 7m breed), diepgang 1.90 m. De plassen zijn bevaarbaar voor alle schepen die door de sluizen kunnen binnenkomen.

Periode 1: voorseizoen (1 april tot 1 juni)
Periode 2: zomerseizoen (1 juni tot 16 september)
Periode 3: naseizoen (16 september tot 1 november)
Periode 4: winterseizoen (1 november tot 1 april)

 Periode  ma t/m do vr t/m zo  1

09.00 – 16.30
17.30 – 19.00

09.00 – 16.30
17.30 – 21.00

 2

09.00 – 16.30
17.30 – 21.00

08.00 – 16.30
17.30 – 21.00

 3

09.00 – 16.30
17.30 – 19.00

09.00 – 16.30
17.30 – 19.00

 4

ma t/m vr 09.00 – 16.30 op telefonisch verzoek.Telefoon sluiswachter 0294 – 233400

Op feestdagen is in het winterseizoen geen bediening.

Bij doorvaart van de sluis kan de beroepsvaart volgens vastgestelde richtlijnen voorrang krijgen boven recreatievaart.

Langs de vecht liggen sfeervolle plaatsen als Breukelen en Loenen aan den Vecht. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *