Nederhorst den Berg

Plaatsen > Nederhorst den Berg

Nederhorst den Berg ligt in de gemeente Wijdemeren in de provincie Noord-Holland. Aantal inwoners van Nederhorst den Berg is 5103.

Bepalend voor het dorpsgezicht van Nederhorst den Berg zijn het dorpsplein, het 13e eeuwse kasteel ‘Nederhorst’ en de Willibrordkerk die in de 12e eeuw op een natuurlijke zandheuvel is gebouwd uit angst voor overstromingen. Deze ‘berg’ is verantwoordelijk voor de tweede helft van de plaatsnaam.

De eerste bewoning concentreerde zich op de berg en op de kleiboorden van de Vecht. Van hieruit werd het veen in Spiegel en Blijk ontgonnen. Vóór het ingrijpen van de mens was de verhouding tussen land en water in Nederhorst den Berg precies het omgekeerde: het Horstermeer was water, het gebied de Spiegel- en Blijkpolder was land van klei en vooral veen.

In 1882 is de Horstermeer drooggemaakt, oftewel ingepolderd en ontgonnen. Door zandwinning is in Nederhorst den Berg het nieuwe recreatiegebied Spiegel- en Blijkpolderplas ontstaan. Rond de plassen zijn fiets- en wandelpaden en ruiterroutes. Bij de stranden met surfgelegenheid is sinds 1993 voldoende parkeergelegenheid met sanitaire voorzieningen. Voor kinderen is er een spartelvijver en een ligweide. Vele inwoners van Wijdemeren hebben dit recreatiegebied nog niet ontdekt. Wandelaars en fietsers kunnen na een bezoekje aan het strand met een pontje over de Vecht varen naar Nigtevecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *