Muziekfestivals

Thema’s > Muziekfestivals

Sinds 1967 worden er in Nederland vele muziekfestivals georgansiaeerd. Op deze pagina vindt u een greep uit het enorme aanbod aan terugkerende muziekfestivals in Nederland.

Januari
Eurosonic Noorderslag
Eurosonic is een jaarlijks terugkerend tweedaags popmuziekfestival in Groningen. Samen met het Noorderslag festival vormt Eurosonics het Noorderslag Weekend. De optredens en acts vinden niet alleen plaats in Groningse poppodia als Vera en Simplon, maar ook in cafés, kerken en openbare gebouwen. Ieder jaar staat het festival in het teken van een bepaald land. De eerste editie van het festival vond plaats in 1996. Sindsdien is het festival enorm gegroeid en heeft het een sterk internationaal karakter gekregen.

Leidse Jazzweek
Tijdens de Leidse Jazzweek klinken de jazzklanken, popmuziek, blues en soulmuziek door de straten van Leiden. De optredens vinden plaats op verschillende podia door de stad.

Februari
Nog geen muziekfestivals bekend

Maart
Nog geen muziekfestivals bekend

April
Palmpop
Palmpop kenmerkt zich door een mix van regionale en landelijke bands. Palmpop heeft al veel bands, die aan het begin van hun carrière stonden, een duwtje in de rug gegeven. Bands die tijdens vorige edities kleur gaven aan het festival zijn onder andere; The Nits, De Dijk, Osdorp Posse, Van Dik Hout, Daryll-Ann, Beef en Gotcha. Het gevarieerde aanbod aan bands en muziekstijlen maakt van palmpop ieder jaar weer een succes. Het Palmpop festival loopt sinds 1980.

Neterpop
Dit gezellige popmuziekfestival bestaat al sinds 1997 en wordt gehouden op sportpark Groesbocht in Netersel. Bands als Within Temptation, Band Zonder Banaan, Krezip en Pater Moeskroen betraden al eerder het podium.

Mei
5 mei Bevrijdingsfestivals
Door heel Nederland worden op Bevrijdingsdag activiteiten en muziekfestivals georganiseerd. Zo zijn er onder andere muziekfestivals te vinden in: Zwolle, Haarlem, Vlissingen, Amsterdam, Almere, Groningen, Den Bosch, Wageningen, Roermond, Utrecht, Rotterdam, Assen en Leeuwarden.

Jazz in Duketown
Jazz in Duketown is een groot openlucht jazzfestival in Den Bosch met jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers. Bekende jazz artiesten zullen de podia, die verspreid liggen door het centrum van Den Bosch, betreden. Maar ook nieuw talent krijgt tijdens dit festival de gelegenheid om naam te verwerven.

Pinkpop
Pinkpop is een begrip in Nederland. Dit popfestival vindt jaarlijks plaats op het evenemententerrein MEGALAND in Landgraaf. Het is het oudste popfestival van Nederland en tevens het langslopende jaarlijks terugkerende festival ter wereld.

Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival (A.S.C.F.)
Het A.S.C.F. is een jaarlijks terugkerend cabaretevenement verzorgd door Amsterdamse studenten. De finale vindt plaats in de Rode Hoed te Amsterdam.

Borstrock
Borstrock in Nieuw-Vossemeer is een muziekfestival dat sinds 1990 jaarlijks wordt gehouden. Door het kleine aantal bands krijgen de artiesten allemaal vrij veel tijd om op te treden, in tegenstelling tot de middagprogramma’s op andere festivals.

Juni
Pitpop
Het muziekfestival Pitpop vindt plaats in Mierlo. Nederlands talent zal hier van zich laten horen. De toegang tot het festival is gratis.

Welons Blues en Rockfestival
In Wintelre vindt in juni het driedaagse Welons Blues en Rockfestival plaats. Dit festival geeft al jaren beginnende muzikanten een podium.

Parkpop
Parkpop bestaat sinds 1981. Het is een groot eendaags en gratis popfestival. Er zijn drie podia waar bekende bands zullen schitteren. Het festival vindt plaats in het Zuiderpark in Den Haag.

Arrow Rock Festival
Het festival profileert zich met classic rock, en brengt naast grote namen uit de jaren 70 en 80 ook jongere rockbands en -artiesten. Het festival heeft nog geen vaste plek gevonden. Eerdere versies vonden plaats in Gelderland en Flevoland.

Retropop
Sinds 1991 vindt in Emmen (Drenthe) bij de Grote Rietplas het muziekfestival Retropop plaats. Het festival kenmerkt zich door optredens van originele bands/artiesten uit de jaren 70,80 en 90. Daarnaast is er ook een suprisestage met daarop de beste tributebands van Europa.

Juli
TMF Awards Festival
Het TMF Awards Festival wordt door TMF organiseert samen met AT Events, YOUR WORLD en Rotterdam Youth Capital. Het festival loopt sinds 1996.

Scheldepop
Scheldepop is een jong en nieuw muziekfestival dat na haar eerste versie in 1008 hard aan de weg timmert om een glanzende toekomst tegemoet te gaan.

Bospop
Bospop is een sfeervol en gezellig pop- en rockfestival in Weert. Daar vindt sinds 1980 Bospop plaats. Door de jaren heen is het festival uitgegroeid van een klein regionaal festival met beginnende bands tot een groot festival van internationale faam.

Zwarte Cross Festival
De Zwarte Cross heeft meer te bieden dan alleen motor cross en bizarre stunts. Tijdens de Zwarte Cross komen ook de muziekliefhebbers aan hun trekken. Op 12 verschillende podia zullen meer dan 100 bands een optreden geven. Het gevarieerde programma biedt voor ieder wat wils. Het festival wordt gehouden op het festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde.

Augustus
Pinkpop Classic
In Landgraaf wordt sinds 2006 het Pinkpop Classic festival gehouden. Tijdens dit festival treden bands op die in het verleden op het grote Pinkpop festival hebben gespeeld.

Lowlands
Lowlands is sinds 1990 niet meer weg te denken van de Nederlandse festivalkalender.

Elsrock Open Air
Rock- en metalfans kunnen hun hart ophalen in Rijssen tijdens Elsrock Open Air.

September
Appelpop
Appelpop is een tweedaags overdekt popfestival. De toegang is gratis. Dit festival wordt sinds 1991 georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste overdekte gratis tweedaagse popfestival van Nederland.

Oktober
Heavy Metal Maniacs Festival
Het Heavy Metal Maniacs Festival loopt sinds 1999.

Bazar Curieux
Bazar Curieux is sinds 2005 een jaarlijks muziekfestival in Rotterdam. Bazar Curieux richt zich op een combinatie van muziek, beeldende kunst, poëzie, dans en cross over.

November
Nog geen muziekfestivals bekend

December
Nog geen muziekfestivals bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *