Zeilen

Thema’s > Zeilen

Nederland is een land met een lange, trotse maritieme geschiedenis, waarbij zeeland, het markermeer, ijsselmeer en waddenzee tientallen havensteden herbergt met een rijk nautisch erfgoed. Op het oostelijk wad zorgen de ondiepten en getijden voor een spannende uitdaging voor zelfs de meest ervaren zeilers. Zeilen langs de Noordzeekust in Nederland en Belgie of Frankrijk geeft een heel speciaal gevoel. Uiteraard behoord ook een oversteek naar Groot-Britannië tot de mogelijkheden.

Zeilen in Nederland is fantastisch. Door het vele water en het vlakke land heeft u altijd en overal wel een mogelijkheid om met uw eigen boot, of een gehuurde boot de natuur te verkennen. Om van een dagje zeilen te genieten en lekker te relaxen zijn er in iedere provincie wel mogelijkheden om een zeiltocht te maken. Drukke steden, rustige dorpen en de steeds veranderende aard van het water zorgen ervoor dat een zeilvakantie in de Nederlandse wateren en de Noordzee altijd iets nieuws te bieden heeft.

Of u nu met uw gezin een heerlijke zeildag heeft of op meerdere boten een familiedag, bedrijfsuitje of een dagje uit met vrienden.

In heel Nederland vindt u adressen waar u een zeilboot kunt huren. Vooral open zeilboten zijn populair. Open zeilboten worden standaard verhuurd per dag, weekend of week. In weekenden met feestdagen (Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren) is dagverhuur soms niet mogelijk. Het IJsselmeer is voor niet ervaren zeilers, niet geschikt voor open boten vanwege de kans op omslaand weer en de hoge golfslag bij slecht weer.

Een vaarbewijs is een document dat de bezitter bekwaam is in het varen met een schip. Dit bewijs werd op 1 april 1992 in kader van de verbetering van de veiligheid op het water in Nederland verplicht gesteld aan bestuurders van schepen met een lengte van meer dan 15 meter en voor motorboten van minder dan 15 meter, die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kunnen halen. Voor een open zeilboot is dus geen vaarbewijs nodig. Vaak wordt door de verhuurder wel gevraagd dat er op de boot minimaal één persoon aanwezig is die kan varen.

Waarom is zeilen zo populair?

Volgens velen is zeilen de mooiste sport ter wereld. Of u nu competitief vaart of niet, er is weinig dat het gevoel kan verslaan van op het water zijn, de wind die de zeilen vult, de kracht van de natuur benutten en vertrouwen op uw vaardigheden en expertise. De meest genoemde redenen waarom zeilen de mooiste sport is:

Door te zeilen kom je tot rust
Waarom zeilen de beste sport ter wereld is? Zeilen is een geweldige manier om rust en stilte in ons drukke leven te brengen; de simpele geluiden van de wind terwijl deze de zeilen vult, of het water terwijl het langs de boot stroomt, kunnen heel ontspannend en meditatief zijn, een perfect tegengif voor de stress van de moderne wereld. Het geeft drukbezette mensen het inzicht dat ze kunnen ontspannen, terwijl ze zich tegelijkertijd kunnen concentreren op het zeilen.

Op een boot zitten vertraagt ​​de tijd en helpt ons onszelf te begrijpen
Sommige zeilers krijgen een diep gevoel van eenheid met hun boot, de zee en de wind. De boot wordt een op zichzelf staand universum, het proces van zeilen wordt allesverslindend. Elk besef van tijd verandert en breidt zich uit, kleine momenten worden belangrijker. Zeilen kan een meditatieve, reflectieve en boeiende ervaring zijn.

Met zeilen kun je er even helemaal tussenuit
Als je op de boot stapt, begint de drukke wereld waar je zo aan gewend bent te vervagen. Terwijl je van de kust wegvaart, de motor uitzet en de stilte het overneemt, worden de dingen die op het land gebeuren kleine, achtergrondproblemen. De boot is het middelpunt van de wereld en alles wat ertoe doet, bevindt zich daar, in de boot of direct eromheen. Het gaat niet zozeer om de bestemming, maar om het plezier en de uitdaging van de reis zelf.

Je leert veel technische vaardigheden en expertise
Een groot deel van het zeilen draait om de ervaring, het zelfvertrouwen en het aanleren van de juiste vaardigheden. Van moment tot moment ontwikkel je inzicht in wat er moet gebeuren om jezelf, je bemanning en de boot veilig te houden en te komen waar je wilt zijn. Elk moment op het water is anders, en het kunnen reageren en omgaan met elke situatie die zich voordoet is een uitdaging waar veel zeilers van genieten. De combinatie van kunstenaarschap, wetenschap en risk management tijdens het zeilen is een geweldige manier voor mensen om hun begrip van beide te vergroten en een echt gevoel van voldoening te krijgen. Naast de mentale vaardigheden die nodig zijn, is zeilen ook een goede manier om fit te blijven, want er is voldoende beweging!

Op een boot zijn vergroot het gevoel van vrijheid en snelheid
Er schuilt een grote vrijheid in het zeilen: moeiteloos over het water glijden, waarbij de boot door de golven snijdt terwijl de wind de zeilen vult . Als je aan een race deelneemt, betekent het perfecte briesje met de juiste boot, trim en techniek dat je uitloopt op de rest en waardering krijgt voor ruimte en tijd.

Zeilen is een geweldige manier om je verbonden te voelen met de natuur
Zeilen is een zeer pure vorm van samenzijn met de natuur. Of het nu gaat om het vangen van de wind in de zeilen om u voort te stuwen, het voelen van de stroming in de rivier of de zee, of het begrijpen hoe het weer de boot gaat beïnvloeden, u krijgt bijna vanzelf respect voor de natuur. Zeilen is bovendien zeer milieuvriendelijk; je vervuilt niet de lucht of de oceaan met fossiele brandstoffen, maar je reist op dezelfde manier als de mensheid al duizenden jaren doet.

Zeilen beloont focus, inspanning en competitie
Zeilen heeft een goede, consistente, constante focus nodig; het vraagt ​​uw aandacht. De wind en het water zijn dynamisch en het begrijpen van eventuele veranderingen die u moet aanbrengen, vooral als u wedstrijdzeilt, is essentieel om goed te presteren. Als je aan het racen bent, leer je ook heel snel technieken te verfijnen en te verbeteren, of het nu gaat om het positioneren van de boot bij de start, het trimmen van de zeilen of het verdelen van gewicht om snelheid op te bouwen.

Matroos zijn betekent deel uitmaken van een team
U kunt alleen of met bemanning varen . Als je alleen bent, kan dit leiden tot diepgaande, reflecterende momenten, maar als je met een team bent, verdiept het het gevoel van kameraadschap en vertrouwen tussen jullie . Er zijn ook veel mogelijkheden om met mensen te kletsen en goede communicatieve vaardigheden te ontwikkelen tijdens het zeilen; je kunt een instructeur en mentor zijn, een kapitein of een bemanningslid.

Als u geen eigen boot heeft kunt u eens bij onderstaande aanbieders kijken:

Amorgos.nl is specialist in zeilvakanties, zeilcursussen, flottielje zeilen en verhuur van zeiljachten. Zij organiseren zeilvakanties op basis van individuele aanmelding, voor gezinnen en voor groepen. Dat doet Amorgos.nl met Nederlandse schippers, flottieljeleiders en zeilinstructeurs die zij zelf opleiden op het IJsselmeer of in Griekenland. Amorgos.nl profileert zich met veel extra service – zoals de mogelijkheid om tochten voor te bereiden met ervaren zeilers in Nederland, informatie bijeenkomsten, voorbereidingsdagen, extra flottieljeleiders, etc – en legt de nadruk op “plezier in zeilen”. Iedere vakantie of cursus van Amorgos.nl staat in het teken van genieten van zon, zee en zeilen. Meer informatie: Amorgos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *