Zuid Holland

Plaatsen > Zuid Holland

De provincie Zuid Holland heeft ene oppervlakte van 3993.65 km², het aantal inwoners zijn: 3.945.018. De provincie omvat 86 gemeenten de de provinciehoofdstad is Den Haag.

De provincie Zuid Holland bestaat uit de gemeenten:

Zuid-Holland is een provincie in west- Nederland aan de Noordzeekust. Het is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden in Nederland. De provincie Zuid-Holland meet 2944 km 2 . Het aantal inwoners is 3,4 miljoen (2002) waarmee Zuid-Holland de meeste inwoners van Nederland heeft.

Aangrenzende provincies van Zuid-Holland zijn Zeeland in het zuiden Noord-Brabant in het zuidoosten Gelderland en Utrecht in het oosten en Noord-Holland in het noorden. In het westen grenst de provincie aan de Noordzee.

Belangrijke steden zijn Den Haag (regeringsstad internationaal gerechtshof) en de havenstad Rotterdam. Van de andere steden hebben Leiden, Delft, Dordrecht, Hellevoetsluis, Brielle en Gouda een historisch centrum.

Rivieren en kanalen in Zuid-Holland zijn o.a. de Lek de Oude Rijn de Nieuwe Maas de Nieuwe Waterweg de Oude Maas de Merwede het Haringvliet en het Hollands Diep .

Zuid-Holland is afgezien van de duinen aan de Noordzeekust geheel vlak en bestaat grotendeels uit polderland. Het dichtstbevolkt zijn de gebieden rond Leiden Den Haag en Rotterdam. Oostelijk daarvan bevindt zich het Groene Hart met grote plassengebieden in het noordoosten Braasemermeer, Nieuwkoopse Plassen Reeuwijkse plassen en meer naar het zuiden de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard, twee uitgestrekte poldergebieden.

Het zuidwesten van de provincie Zuid-Holland maakt deel uit van de Rijn-Maasdelta. Deze bestaat uit een aantal voormalige eilanden die met bruggen, tunnels en dammen met elkaar verbonden zijn:

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda ten oosten van het dorp Reeuwijk . Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm waarin de vroegere verkaveling van de weilanden nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare.

Tegenwoordig worden de plassen gebruikt voor recreatie . De plassen Sloene Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg zijn verboden voor motorvaartuigen. Op de overige plassen zijn motorvaartuigen toegestaan met een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op ‘s-Gravenbroek en elfhoeven worden zeilwedstrijden gehouden onder andere de jaarlijkse Goudse Zeilweek. De plas Broekvelden/Vettenbroek is ingericht voor windsurfers Het gebied wordt beheerd door het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse plassen en omgeving.

Plaatsen waar een Blauwe vlag is uitgereikt omdat het een schoon strand of schone haven is:

  • Strand Noordwijk Badstrand Noordwijk
  • Strand Goedereede Badstrand Ouddorp Westerduinpad
  • Strand Goedereede Brouwersdam
  • Marina Dirksland Herkingen Marina B.V.
  • Marina Stad aan ’t Haringvliet Jachthaven Atlantica
  • Strand Katwijk Katwijk Zuid
  • Marina Goedereede Marina Port Zélande
  • Marina Goedereede Marina Stellendam
  • Strand Westvoorne Rockanje Strandslag 1
  • Strand Westvoorne Rockanje Strandslag 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *