Utrecht (Provincie)

Plaatsen > Utrecht (Provincie)

Utrecht is met een oppervlakte van 1.449 km² de kleinste provincie van Nederland. De provincie telt ca. 1,17 miljoen inwoners. De dichtbevolkte en zeer centraal gelegen provincie wordt algemeen tot de Randstad gerekend. De hoofdstad is Utrecht. Deze stad was het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht dat de voorloper was van de huidige provincie.

De provincie Utrecht is steeds populairder bij dagjesmensen. Vorig jaar kwamen meer dan 69 miljoen dagtoeristen naar Utrecht, twee jaar geleden nog 67 miljoen. De belangrijkste vakantiebestemming in de provincie Utrecht is de Utrechtse Heuvelrug met 2,6 miljoen overnachtingen.

De provincie Utrecht bestaat uit de gemeenten:

‘Wandelen in Utrecht’
Aantrekkelijk wandelen vanuit de binnenstad van Utrecht naar de buitengebieden van de provincie Utrecht. In 2005 werd een reeks van vijf routes gelanceerd die in 2006 tot dertien wandelroutes is uitgebreid. De provincie Utrecht heeft samen met wandelverenigingen en organisaties voor toerisme, recreatie, landschap- en natuurbeheer het Utrechts Wandelpadennetwerk opgericht; een netwerk dat zich ervoor inzet tot 2007 zo’n 50 nieuwe wandelpaden aan te leggen en 75 bestaande paden te verbinden en te bewegwijzeren.

Wandellijnen verbinden de binnenstad met het buitengebied. Daardoor wordt het makkelijker om te voet de weg naar buiten te vinden, of andersom, want de routes zijn in twee richtingen te lopen. De routes variëren in lengte van 4 tot 17 km en zijn gemarkeerd door middel van gekleurde pijlen. Onderweg overstappen op een andere wandelroute is makkelijk. Bijna alle routes eindigen bij een trein- of busstation, voor een vlotte terugreis per openbaar vervoer. Een actuele routebeschrijving in twee richtingen staat op de vernieuwde website www.utrechttevoet.nl. De beschrijving is eenvoudig uit te printen, net als een detailkaartje en een overzicht van bezienswaardigheden. Dankzij het interactieve karakter van de detailkaartjes kunnen wandelaars thuis al een virtuele wandeltocht maken langs deze ‘hoogtepunten’ onderweg. Een folder geeft tekst en uitleg en biedt een overzicht van alle routes. De folder is verkrijgbaar bij o.a. de VVV’s, gemeentebalies en milieupunten in de regio.

Pagina samengesteld o.a. op basis van een persbericht van de provincie Utrecht   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *