Ankeveen

Plaatsen > Ankeveen

Ankeveen heeft 1515 inwoners.

In vroeger tijden woonden in Ankeveen boeren en turfstekers. De bebouwing wordt geheel ingesloten door moerassen en de Ankeveense Plassen. De Ankeveense Plassen is een laagveengebied met plassen, grasland en moerasbos dat onderdeel is van de Vechtplassen. De plassen zijn ontstaan door turfwinning. De natuur maakt een wandeling of fietstocht tot een belevenis.  ’s Zomers organiseert de Vereniging Natuurmonumenten regelmatig vaarexcursies over deze plassen.

Ten westen van het dorp Ankeveen bestaat het gebied voornamelijk uit plassen en moerasbos. Ten oosten van het dorp liggen enkele percelen grasland en bos. In de Ankeveense Plassen is het patroon van vervening nog duidelijk herkenbaar. De plassen zijn door riet omzoomd en in de petgaten vormt zich opnieuw laagveen. Daartussen liggen legakkers, de stroken land waar vroeger het uitgestoken turf te drogen op werd gelegd.

In het voorjaar en in de zomer broeden in het gebied veel water- en moerasvogels, zoals roerdomp, waterral, grauwe gans en rietzanger. Ook broeden de zeldzame vogelsoorten zwarte stern, grote en kleine karekiet er.

De Ankeveense Plassen worden door de Dammerkade opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Het zuidelijke deel bestaat uit voedselrijke heldere veenplassen. Hier groeien bijzondere waterplanten, zoals groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid. Vanaf de Dammerkade en het voetpad langs de Kromme Googh zijn de plassen voor voetgangers te overzien. Een goed overzicht per fiets heeft u vanaf het Bergse Pad en de Stichtse Kade. Het Bergse Pad gaat over in het Verlengde Bergse Pad dat doorloopt tot aan bezoekerscentrum ’s-Graveland van de vereniging Natuurmonumenten. De ’s-Gravelandse Vaart kunt u oversteken met een voetveer.

’s Winters, wanneer er ijs ligt, is Ankeveen een van Nederlands meest geliefde schaatsgebieden. Duizenden mensen trekken dan naar de Ankeveense plassen om de ijzers onder te binden en te genieten van fraaie toertochten langs rietlanden en moerassen. De vele vrijwilligers van de verenigingen zorgen dan voor de organisatie en de koek en zopie.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Ankeveen en omgeving.
In Ankeveen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Ankeveen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *