Laren

Plaatsen > Laren

Laren is een gemeente en woonkern in de provincie Noord Holland.

De gemeente Laren omvat alleen de woonkern Laren.

Het dorp Laren ligt in het hart van het Gooi. Het is het oudste dorp van het Gooi. De oorspronkelijke naam is Laer, hetgeen “open plek” betekent.

Schaapherders en hun kuddes beheersten eeuwenlang het beeld van Laren. Het lieflijke landschap dat hier lag en de boerenbevolking werkten op de fantasie van schilders die zich tot de Haagse School rekenden. Zij trokken in de vorige eeuw naar Laren en zorgden ervoor dat het dorp tot ver over de grenzen bekend raakte. Één van die schilders was William H. Singer. Aan de aanwezigheid van hem en zijn vrouw heeft Nederland het Singer Museum en Theater te danken. Laren is nog altijd een prettig oord om te wonen. Niet alleen om de unieke woonomgeving, maar vooral om de sfeer, die te proeven valt tijdens de evenementen die er jaarlijks plaatsvinden. Het nieuw herrezen Hamdorff heeft een keur aan fraaie winkels en horecagelegenheden.

Ook rondom de Brink en op de Nieuweweg valt er veel te shoppen. De aloude Brink is het grote trefpunt, ook van jeu de boulesspelers. Jaarlijks vinden hier grote nationale wedstrijden plaats. Beroemd tot in de wijde omgeving zijn de jaarlijkse kermis in juli en de Sint Jansprocessie, één van de weinige openbare katholieke processies boven de Moerdijk.

De Hilversumseweg bij het St. Janskerkhof is een prima beginpunt voor urenlange wandelingen over de heidevelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *