Blaricum

Plaatsen > Blaricum

Blaricum is een gemeente in de provincie Noord-Holland. Inwoneraantal: 9.157; Oppervlakte: 15,59 km².

De woonkernen die tot deze gemeente behoren zijn:

  • Blaricum, 
  • Craailo

Blaricum is een dorp dat de identiteit uit het verleden lang heeft vastgehouden. Kronkelweggetjes en bestrate paadjes slingeren in het oude dorp langs (omgebouwde) boerderijen, werkmanswoningen en atelierwoningen. Daaromheen vindt u lanen en wegen met schitterende villa’s, maar ook de overblijfselen van de vroegere bewoningsvormen.

Tevens zijn er nog uitgestrekte percelen landbouwgrond van de vroegere eng, bebouwd met rogge en hier en daar met boekweit. Een bijenschans ontbreekt niet. Op de Tafelbergerheide, het hoogste punt van het Gooi, graast een schaapskudde. Op deze heide staat een schaapskooi met zo’n 40 bewoners.

Deze grazers houden de heide schoon van opschietende struiken, boompjes en grassen. Zo’n gevarieerde heide is zeer gunstig voor verschillende dieren zoals het korhoen. De kuikens hebben behoefte aan open plekjes waar ze lekker kunnen opwarmen in de zon, maar moeten zich ook kunnen verschuilen tegen roofdieren onder een dakje van oude heide. Naast het korhoen profiteren ook vogels als boomleeuwerik, nachtzwaluw en roodborsttapuit en andere dieren, zoals vlinders en libellen, zandhagedis en de gladde slang van meer variatie.

In de voor schilder William Singer eertijds gebouwde buitenplaats Nederheem, waarin nu de gemeente haar huis heeft, zijn tientallen schilderijen en tekeningen te zien van kunstenaars die ooit in de gemeente Blaricum hebben gewoond. Bijna iedere maand is er een wisseltentoonstelling. De Gooise Heemtuin bevat een opvallende collectie inheemse wilde planten.

Langs de Stichtsebrug bij Blaricum ligt een uitgestrekt strand. Het ondiepe gedeelte is aangegeven met touwen en gekleurde ballen. Het strand is breed genoeg voor ravotten, voetballen en vliegeren. In het water houdt de reddingsbrigade alles in de gaten. Ook aan het strand aan de Zomerkade in Huizen is het prima vertoeven. Het strand in Muiderberg is zeer kindvriendelijk. Er is een afgezet zwemgedeelte, een speeltuin en makkelijk bereikbaar vanuit het dorp of de A6. Wie het Ontspanningspark Oud-Valkeveen in Naarden bezoekt, heeft ook toegang tot het strand en het aangrenzende speelterrein.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Blaricum en omgeving.
In Blaricum en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Blaricum en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *