Algemene informatie pleziervaart

Thema’s > Pleziervaart > Algemene informatie

Op de websites van Rijkswaterstaat, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en op www.vaarweginformatie.nl vindt u informatie over onder andere de hoogte van de waterstanden, weersvoorspellingen en werkzaamheden aan vaarwegen. Dit is belangrijke informatie die u nodig heeft bij het plannen van uw reis.

Weersvoorspellingen en weerwaarschuwingen voor de scheepvaart
De meeste pleziervaarders gaan bij mooi weer het water op. Toch is het belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Het weer kan plotseling veranderen. Windstoten kunnen niet alleen de pleziervaart in gevaar brengen, ze zorgen er ook voor dat vrachtschepen moeilijker kunnen manoeuvreren. Dit kan voor pleziervaarders gevaarlijke situaties opleveren.

Het KNMI verzorgt de algemene weersverwachtingen voor Nederland (zelfs per provincie). Het KNMI geeft daarbij ook voorspellingen en waarschuwingen voor de scheepvaart. Verder geeft Meteoalarm Europa weerwaarschuwingen voor heel Europa.

Droogte, ijsvorming of extreme weersomstandigheden
Ook in tijden van hitte en kou kunt u te maken krijgen met extreme omstandigheden op het water. De Waterkamer bij Rijkswaterstaat geeft hierover speciale droogte- en ijsberichten uit.

Droogteberichten.
In deze berichten doet Rijkswaterstaat voorspellingen over de waterstanden en gevolgen ervan voor de waterwegen en de kwaliteit van het water.

IJsberichten.
De Waterkamer bij Rijkswaterstaat publiceert kaarten met daarop een overzicht van ijsvorming. Deze berichten zijn ook te vinden op pagina 725 van NOS Teletekst. Europese berichten over ijsvorming zijn te vinden op pagina 722 van NOS Teletekst.

Waterstanden van vaarwegen
De Waterkamer publiceert de waterstanden van de Nederlandse vaarwegen. Op deze website is ook informatie te vinden over brughoogten, stuwen en voorspellingen van de waterstanden voor de komende dagen.

Werkzaamheden aan vaarwegen
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het onderhoud en de verbetering van de hoofdvaarwegen in Nederland. Deze werkzaamheden zorgen in veel gevallen voor veranderingen in de bevaarbaarheid van vaarwegen. Denk hierbij aan tijdelijke stremmingen van de doorvaart, maar ook bijvoorbeeld het instellen van eenrichtingsverkeer. Bij werkzaamheden aan sluizen en bruggen kunnen de bedieningstijden veranderen.

Rijkswaterstaat beschikt over een overzicht met alle werkzaamheden op de Nederlandse vaarwegen. Op deze kaart staat waar en wanneer er werkzaamheden plaatsvinden en wat de gevolgen zijn voor de beroepsvaart en pleziervaart.

Bedieningstijden van bruggen en sluizen
Als u uw reis plant wilt u natuurlijk rekening houden met de bedieningstijden van bruggen en sluizen. Rijkswaterstaat heeft een overzicht van de bedieningstijden van bruggen en sluizen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *