Oostvoornse Meer

Plaatsen > Oostvoornse meer

Het Oostvoornse Meer is ongeveer 250 hectare groot en bestaat uit brak water. Het meer met zijn oevers vormt het recreatiegebied Oostvoornse Meer en is in totaal 330 hectare groot. Dit gebied ligt tussen de duinen met stranden aan de zuidwest- en de noordoever. Het brakwatermeer is ontstaan bij de aanleg van het industriegebied Europoort. 

Op het meer mogen geen motorboten varen. Het meer is met name bekend bij sportduikers en windsurfers. Een bijzonderheid is dat er ’s winters wel eens flamingo’s gesignaleerd zijn aan de oever van het meer!

Strandjes vind je bij de noord- en zuidwestoever.

Het meer heeft bijzonder helder water en is wel 45 meter diep. Omdat het Oostvoornse Meer een harde zandbodem heeft, is het zicht bijna altijd zeer goed. In de winter kan het zicht oplopen tot wel twintig meter – ‘s zomers tot zo’n vijf meter. Dat maakt het geschikt voor de duiksport. 

Onder water tref je een onregelmatig gevormd heuvellandschap aan waar kokerwormen, platvissen, mosselen, garnalen, paling, botervisjes, zeedonderpadden en regenboogforellen leven. Er zijn plaatsen met steile wanden. Voor de duikers zijn er verschillende objecten in het water te vinden: VW Kever wrak 9 meter; Scheepswrak “de Rotterdam” 14 meter; Wrak van de “Archimedes” 16 meter; Wrak van de “Titanic” (!!?) 9 meter; Wrak van de “Amsterdamed” 12 meter; Bootwrak 24 meter. Het Oostvoornse Meer is een zeer populaire duikplaats bij duikers uit Nederland, België en zelfs daarbuiten. Op zomerse zondagen kan het er dan ook flink druk zijn. 

In de zomer ligt op ongeveer 15 meter meestal een spronglaag naar kouder water. 

Tenslotte is het meer bekend als viswater, vooral voor het vissen op regenboogforel. Vissen in het Oostvoornse Meer is gebonden aan specifieke regels. De geldende voorwaarden staan vermeld in de grote vergunning. Deze is verkrijgbaar bij ‘Federatie de Randstad’. Het Oostvoornse Meer is ingedeeld in zones zodat vissers, duikers en surfers elkaar niet storen bij het uitoefenen van hun sport. Het zogenaamde ‘groene strand’ is bijvoorbeeld een beschermd natuurgebied en hier mag niet gevist worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *