Aagtekerke

Plaatsen > Aagtekerke

Aagtekerke gemeente Veere Walcheren ZeelandAagtekerke ligt in de gemeente Veere op het eiland Walcheren in de provincie Zeeland. Op 1 januari 2007 woonden er 1.476 inwoners.

Aagtekerke is een rustig dorpje gelegen tussen de weilanden en akkers vlakbij Domburg en Oostkapelle.

Aagtekerke heeft, hoewel het tegenwoordig streng protestants is, een katholiek verleden. Vroeger werd het dorp ook wel Aagtenkerke of Sint Aechtenkerck gennoemd. De naam Aagtekerke is afkomstig van de heilige St. Agatha. Agatha was een vrome vrouw op Sicilië. Haar naam kwam in de middeleeuwse legenden voor die betrekking hadden op een maagd die na haar weigering in te gaan op de avances van een hooggeplaatste Romein gemarteld werd tot de dood erop volgde. Maar ze gaf haar geloof niet op.

Aagtekerke maakte in de Middeleeuwen deel uit van de kerkelijke parochie Domburg waar de aan St. Agatha gewijde kerk stond. In het begin van de 14de eeuw werd Aagtekerke een zelfstandige parochie met een eigen kapel, die gewijd werd aan dezelfde heilige. De zelfstandigheid is te verklaren uit het feit dat hier een nonnenklooster gevestigd werd, Waterlooswerve. Omstreeks 1574 werd dit klooster vernield. De naam bleef behouden in een boerderij met dezelfde naam Waterlooswerve, maar in de volksmond werd de boerderij nog altijd ‘het klooster’ genoemd.

Het Dorpsplein ligt in het centrum van het rustieke dorpje aan de kerk.

Het dorp Aagtekerke heeft op Walcheren de bijnaam ’het geitedurp’. Waarschijnlijk omdat vrijwel iedere inwoner vroeger één of meer geiten hield voor de geitenfokkerij.

Dorpen en steden in de omgeving: Domburg: 3 km; Middelburg: 10 km; Vlissingen: 12 km; Westkapelle: 6 km.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *