Aalsmeer

[mappress mapid=”14″]Plaatsen > Aalsmeer

Aalsmeer is een gemeente en woonkern in de provincie Noord Holland.

De gemeente Aalsmeer omvat Aalsmeer en Kudelstaart. Aalsmeer is zonder meer het dynamische centrum van de internationale bloemenhandel. Vanuit de VBA, de grootste bloemenveiling ter wereld, worden bloemen over de gehele wereld gedistribueerd. In het grote gebouw zijn zo’n 350 bedrijven gehuisvest.

Tijdens het jaarlijkse Bloemencorso tonen de meest kleurrijke praalwagens de prachtigste bloemen aan het publiek. Daarnaast is Aalsmeer heel bekend door de tv-studio’s waar tal van populaire programma’s worden opgenomen.

Ook de Westeinderplassen zijn zeer geliefd om de vele gezellige jachthavens, het surfeiland en diverse mogelijkheden voor oeverrecreatie. Liefhebbers van fietsen en wandelen kunnen volop aan hun trekken komen in de omgeving van Aalsmeer, door de ligging aan de rand van het Groene Hart.
Aan de Westeinderplassen bevindt zich dagrecreatiegebied Vrouwentroost. Dit bestaat uit een grasveld met picknickplaatsen, een ideaal zandstrand voor kinderen en een startplaats voor windsurfers. Horecafaciliteiten zijn aanwezig. In het Amsterdamse Bos zijn voor kinderen twee ondiepe speelvijvers aangelegd. Op mooie zomerse dagen worden ze gevuld met schoon water. De grootste speelvijver met een klimnet en een flinke zandbak ligt ten zuidwesten van de Grote Speelweide. De tweede speelvijver ligt ten noorden van de Nieuwe Kalfjeslaan. Langs de grote plas in het Haarlemmermeerse Bos ten westen van Hoofddorp is voor oeverrecreatie een strand aangelegd met daarbij een strook ondiep water. Voor kleine kinderen is een ondiepe spartelvijver aangelegd. Aan de Recreatieplas Toolenburg ten zuiden van Hoofddorp, zijn recreatiestrandjes en zwemmogelijkheden voor groot en klein. Deze plas is ook geschikt voor surfers. Horeca bij de hand, goede toiletgelegenheden en de EHBO-post van de strandwacht is in de zomermaanden bemand. Aan de noordzijde van recreatiegebied Ouderkerkerplas kan veilig worden gezwommen en gezonnebaad.

Kinder Kunst Zolder Museum voor kindertekeningen
De Kinder Kunst Zolder is gevestigd in een mooi oud raadhuis uit 1780 in Aalsmeer. Je ziet er kindertekeningen uit de hele wereld. Van IJsland tot Zuid Afrika van Peru tot Japan. Steeds wisselende exposities zorgen ervoor dat je kennis maakt met allerlei culturen. Kinder Kunst Zolder Museum voor Kindertekeningen Stichting Kunst en Cultuur Oude Raadhuis, Dorpsstraat 9 1431 CA Aalsmeer, Telefoon 0297-344318. openingstijden: do, vrij, za en zo van 14-17 u Toegang is gratis

Bloemenveiling
De stad Aalsmeer is uiteraard bekend door de grote bloemenveiling, de grootste van Europa. Er werken gemiddeld negenhonderd mensen, die elke dag ca. tweeduizend vrachtwagens met bloemen te verwerken krijgen. Elk jaar gaan er gemiddeld 2,3 miljard snijbloemen en 174 miljoen potplanten door deze veiling.
De bloemenveiling van Aalsmeer is voor vele mensen dan ook een belevenis. Men moet wel vroeg uit de veren, wil men de verkoop van de bloemen kunnen meemaken. Voor negen (9) uur is natuurlijk het meeste te beleven. Vanaf een galerij is dit alles te volgen, er is zelfs tekst en uitleg in vier talen. (geluid installatie), men moet hiervoor op een knop drukken, dit is speciaal voor de vele buitenlandse toeristen die de veiling bezoeken.
Bloemen zijn aan bederf onderhevig, hierdoor is snelheid van handelen natuurlijk een van de eerste vereisten. Veel van de bloemen gaan dan ook nog vaak de zelfde dag naar het verre buitenland, en u begrijpt dan ook meteen welke belangrijke rol de naast de deur liggende luchthaven Schiphol heeft. Het is dan ook de normaalste zaak van de wereld, dat een bosje bloemen die vandaag in de vroege uren hier zijn geplukt, de volgende morgen vaak al te koop staan in bijv. Amerika.
Elke werkdag worden de bloemen aangevoerd door de kwekers, voor het krieken van de dag, komen ze al naar de veiling. Bij elke partij bloemen komt een aanvoerbrief met de naam van de kweker en het aantal. De kweker heeft zijn werk dan gedaan, en gaat naar huis. Dan begint het werk van de keurmeester, deze onderzoeken de bloemen op o.a. steellengte, en kwaliteit. De bloemen komen via een kettingbaan, op karren in de veilinghal terecht waar de veiling vanaf 7 uur begint.
De Aalsmeerse veiling heeft vijf van deze zalen, vier voor de snijbloemen en een voor de potplanten, heesters en bomen.
In de veilingzaal zijn twee grote klokken, en voor elke klok een veilingmeester. Deze zet de karren in beweging via de band, en bedient de klok, maakt de naam van de kweker bekend, de soortnaam en de kwaliteitscode.
De kopers hebben alle een zgn. kopersplaat, hierop staan hun gegevens, hun naam, kopersnummer enz. Deze plaat ontgrendeld de klok en de drukknop voor de koop te kunnen uitvoeren.
De veilingmeester zet de klok in werking, deze loopt van hoog naar laag, van 100 naar 1, bereikt de wijzer een nummer dat een koper wil betalen voor de betreffende partij, dan drukt die koper op zijn knop, de klok staat stil, de computer registreert meteen het kopersnummer en verdere gegevens welke de koop verder afhandelen, zo worden door de computer meteen de facturen, dagaf­schriften en statistiekcijfers gemaakt. Via de computer wordt meteen een uitdraai gemaakt via een printer, deze wordt aan de kar bevestigd, mensen van de veiling rijden die karren verder naar de koperskarren. Als een koperskar vol is wordt deze naar het exportcentrum gereden, en verzendklaar gemaakt. Dit gaat allemaal razendsnel, een kwartier na de koop, staat deze koop al op de koper te wachten, kant en klaar.
In de veiling van Aalsmeer worden gemiddeld per ochtend vijftigduizend van deze transacties gesloten. Het adres van de veiling is Legmeerdijk 313 in Aalsmeer. De toegangsprijs is niet zo erg hoog, en kinderen tot 14 jaar gratis.

Het Amsterdamse Bos
Het gemeentebestuur van Amsterdam besloot in november 1928 tot de aanleg van een bos ten zuiden van de Nieuwe Meer. Recreatieruimte te scheppen voor de Amsterdamse bevolking was het voornaamste argument.
In 1934 begon men met het graven van de roeibaan die een bepalend element zou worden in het geheel.
Het bosplan kon na 1929 binnen de werkverschaffing worden uitgevoerd door Amsterdamse werklozen, onder dagelijkse leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij.
Aanvankelijk ging het om ongeschoolde arbeiders, maar na 1939 werden werkloze vakmensen uit allerlei beroepen te werk gesteld.
Men was verplicht het werk te aanvaarden op straffe van 10 weken inhouding werklozensteun. Er werd gewerkt in ploegen van 8 tot 12 man en de verdienste per man was afhankelijk van de prestaties – de hoeveelheid verzette grond – van de ploeg. De inkomsten per week varieerden van 12 tot 20 gulden en zelfs in de ‘gouden ploeg’ kwam men zelden boven de 22 gulden.
Men werkte 8½ uur per dag en ’s zaterdags 5½ uur. Er waren steeds 1000 man gelijktijdig aan het werk. Het werkverband gold voor 3 maanden, waarna men plaats moest maken voor anderen. Amsterdam had toen 50 tot 55.000 werklozen.
De aanleg van het bos zou tenslotte 30 jaar duren, maar alleen al in de jaren 1934 – 1940 hebben minstens 20.000 mensen er werk gevonden. Men had geen andere techniek ter beschikking dan stalen kiepkarren op rails en kruiwagens, het belangrijkste gereedschap was de schop.
Op die manier werd meer dan 3.000.000 kubieke meter grond verzet en werden 210.000 bomen geplant.
Het bos is 895 hectare groot en werd aangelegd in een polder die 4½ meter onder de zeespiegel lag.
Vandaag de dag is het Amsterdamse Bos een druk bezocht recreatiegebied. Het Amsterdamse Bos is een bos met laagdrempelige recreatiemogelijkheden. Door de zonering van het gebied zal het mogelijk blijven zowel te kunnen genieten van de rust en de natuur als van de drukte. Ook als natuurgebied is het Amsterdamse Bos van betekenis. Het biedt de mogelijkheid dicht bij de stad kennis te maken met een meer natuurlijk bos.

Simply Art
Bij Simply Art Aalsmeer kunt u natuurstenen sculpturen en metalen beelden uit Zimbabwe bezichtigen. In de permanente beeldentuin staat werk van bekende kunstenaars en van jong talent. De grote verscheidenheid aan steensoorten geeft de collectie een unieke waarde. Het hele jaar door zijn er exposities van onder andere keramiek, etsen, schilderijen en foto’s. Simply Art Aalsmeer geeft ook demonstraties bronsgieten, glasblazen, etsen afdrukken en bloemschikken.
Open: vr 10-17, za 10-14.
Adres: Rietwijkeroordweg 15.
Info: 0297-382100, www.simplyart.nl .

Galerie en beeldentuin De Genieloods
De Genieloods en de bijbehorende woning op de Kudelstaartseweg 99 en 101 zijn onderdeel van Fort Kudelstaart (onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In de loods zijn wisselende tentoostellignen van figuratieve kunst te zien. In de tuin staat een vaste tentoonstelling van 50 beelden. Tijdens tentoonstellingen is het gehele jaar geopend op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur en verder op afspraak.
Contact Informatie: Adres: Kudelstaartseweg 99, 1433GB Kudelstaart (Aalsmeer). tel.: (0297) 344645

Bezienswaardigheden:

  • Ned. Herv. Kerk: Dorpsstraat, dateert uit de 16e eeuw; de toren is uit 1868.

  • Korenmolen “De Leeuw” dateert uit de 19e eeuw.

  • De Centrale Aalsmeerse Veiling, Van Cleeffkade en de Coop. Veilingver. “Bloemenlust”, Oosteinderweg zijn alle werkdagen te bezichtigen; rondleidingen april/sept. (inl. VVV).

  • Naast het gebouw van de Aalsmeerse Veiling: De Klompenmaker, een van de laatste klompenmakerijen in bedrijf (te bezichtigen).

  • Uiterweg: Bezienswaardig met zijn draaibruggetjes.

  • Wandelen: Seringenpark (vooral in het voorjaar zeer mooi); Het Amsterdam-se Bos. Toeristische Route ANWB: Hollands Middenroute. Fietstochten langs de Westeinderplassen.

  • Watersport: Westeinderplassen (Jachthavens en botenverhuur) Rondvaarten.

  • zwemmen: Openluchtbad VIBA, De Blauwe Beugel en Oosterbad.

  • Jaarlijkse evenementen: Bloemencorso (1e za. in sept.);

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Aalsmeer en omgeving.
In Aalsmeer en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Aalsmeer en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *