Akersloot

PLaatsen > Akersloot

Aan de rand van het Alkmaardermeer ligt Akersloot, bij uitstek geschikt voor watersportliefhebbers. Recreatiestranden bieden surfers en zwemmers toegang tot het meer en vanuit de jachthavens kunnen zeil- en motorboten het ruime water op. De plas heeft een apart deel voor waterskiërs. Aan diverse eilandjes kan worden aangelegd, zoals op de Woude. Vooral dit eiland kent een grote weidevogel populatie.

Op het grondgebied van Uitgeest en Akersloot treft u in totaal maar liefst zes molens aan, vijf hiervan zijn nog in bedrijf en op gezette tijden te bezichtigen.

Vanuit Akersloot kan een rondvaart over het Alkmaardermeer meer en omgeving worden gemaakt.

Kabelpont Akersloot
Kabelpont over het Noord-Hollandsch kanaal, bestaande uit een platte ijzeren schuit uit 1898. De schuit is voorzien van klinknagels. De pont vaart met een geleiding van een dubbele staalkabel. De kabel wordt gestreken bij naderend scheepvaartverkeer. Het aandrijfmechanisme staat op de oever van Akersloot. De (electro)motor van de pont die aan de kant staat trekt een kabel rond. De schipper houdt met een klem de kabel aan de boot vast waardoor hij naar de overkant getrokken wordt. Aan de voor- en achterzijde bevindt zich een klep met hefboom. De pont vaart tussen Akersloot en de Schermer. Op beide oevers bevindt zich een veerstoep, waar de pont aanlegt en de klep laat zakken. De kabelpont hoort bij het nabijgelegen café, waar ook oude foto’s van de pont te zien zijn. Schouw 1 – Akersloot

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *