Anderen

Plaatsen > Anderen

Het dorp Anderen telt ongeveer 400 inwoners en heeft geen winkels. In 1996 is het laatste middenstandsbedrijf uit Anderen verdwenen. Langs de 6 straten staan ongeveer 100 woningen en boerderijen welke huisvesting bieden aan ongeveer 300 personen.
Er zijn nog slechts 10 boerderijen met de oorspronkelijke agrarische bestemming. Anderen is prachtig gelegen in het stroomgebied van de Drentse Aa, op de Hondsrug.

Dat het al heel lang goed toeven is in Anderen, blijkt uit het feit dat het dorp zeker meer dan 600 jaar bestaat. Gebinten van de boerderij aan het Hagenend 3 stammen uit 1376, terwijl uit bisschoppelijke leenprotocollen blijkt dat deze boerderij al tussen 1379 en 1382 werd beleend aan Albert Avinghe.

In de directe omgeving kunt u volop wandelen en fietsen. Op loopafstand heeft u het Balloërveld met zijn schaapskudde, de uit 1427 daterende kerk van Rolde en de Rolder hunebedden. Enkele kilometers ten n.o. ligt het dorp Anloo met zijn Romaanse kerk (12e eeuw) waar ’s zomers de Etstoel van vroeger wordt nagespeeld. Iets zuidelijker ligt het Nije Hemelriek, een heerlijke recreatieplas midden in het bos. Ook vindt u daar het Boomkroonpad en het Hunebeddeninformatiecentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *