Asten

Plaatsen > Asten

De gemeente Asten ligt in de provincie Noord Brabant. Inwoneraantal is 16.257 op een oppervlakte van 70,40 km².

De gemeente Asten kent de woonkernen

  • Asten, 
  • Heusden, 
  • Ommel

Asten is bekend om haar klokken. U vindt hier dan ook naast het befaamde Beiaard- en Natuurmuseum twee klokkengieterijen. 

In Asten bevindt zich een uniek museum namelijk het Nationaal Beiaardmuseum. Het museum bevat een een unieke collectie klokken, bellen en uurwerken. Samen met het natuurhistorisch museum “De Peel” vormt dit het Beiaard en Natuurmuseum Asten. Voor meer info: zie www.museumasten.nl Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 09.30 – 17.00 uur zaterdag, zondag, maandag en feestdagen 13.00 – 17.00 uur

De “kruiden-, pompoen en kalebasdagen” vinden in juli plaats in de tuin van het Natuurhistorisch Museum en zijn dan ook activiteiten van het NHM De Peel. In oktober de Pompoen- en Kalebasdagen. Na afloop bestelt u een Astens Plenkske met een lekkere Peelneut op één van de gezellige terrassen

Nationale Park de Groote Peel
Van het zeer uitgestrekte Peelgebied van meer dan 30.000 ha, dat zich eertijds uitstrekte van het Brabantse Zeeland en Mill in het noorden tot Nederweert en Heythuysen in Limburg, zijn nog de “Astense Peel” en de “Ospeler Peel”, samen 1340 ha overgebleven. In vergelijking de oorspronkelijke Peel mag de Groote Peel dan wel klein zijn, maar als aaneengesloten natuurgebied is het groot genoeg om als Nationaal Park door het leven te gaan. Het Nationaal Park “De Groote Peel” ligt aan de zuidgrens van de gemeente Asten in het achterland van het kerkdorp Heusden.

Het Nationaal Park “De Groote Peel” is:

  • een van de laatste hoogveengebieden in ons land;
  • een van de vogelrijkste gebieden van West-Europa, met meer dan 200 vogelsoorten;
  • een tussenstation voor trekvogels op weg naar zuidelijker gelegen overwinteringsgebieden;
  • een domein van grote aantallen zeldzame amfibieën, libellen, vlinders en andere insecten;
  • een geliefd wandelgebied waarvan dankbaar gebruik wordt gemaakt door mensen met belangstelling voor natuur en landschap

Kasteelruïne
Aan de Kasteellaan in het kerkdorp Heusden, gelegen binnen de oude slotgrachten. Van het kasteel uit 600 is slechts een ruïne over. Een in oude stijl gerestaureerd gedeelte werd in 1944 verwoest door oorlogsgeweld, alleen de 16e eeuwse toren bleef gespaard. De kasteelpoort, geflankeerd door oude gerestaureerde boerderijen, ligt in middeleeuwse rust aan het einde van een mooie laan. Kasteelruïne en grachten zijn eigendom van de Stichting Wederopbouw Kasteel Asten.
Bezichtiging van de kasteelruïne is alleen mogelijk na telefonische afspraak. Tevens kunnen op verzoek rondleidingen worden verzorgd. Inlichtingen bij Dhr. Rinus Manders, Kasteellaan 1, Asten. Tel. 0493-693528.

R.K. Kerk van de Parochie van de Heilige Maria Presentatie
Gelegen aan de Kerkstraat 2 te Asten. Te bezichtigen dagelijks van 09.00-19.00 uur. Een driebeukige neo-gotische kruisbasiliek, gebouwd door architect Fransen, leerling van Cuypers, tussen 1897 en 1899. In de kerk bevinden zich een kruisbeeld met groep uit de 16de eeuw, een preekstoel met beeldhouwwerk uit 1830en kruiswegstaties van de kunstenaar Fr. Knirsch.
In de toren van deze kerk bevindt zich een zeer uitgebreid klokkenspel. Het gewicht van de 55 speelklokken bedraagt bijna 9000 kg. Door slechts twee beiaarden in den lande wordt de omvang van meer dan 4 1/2 octaaf overtroffen. De klokken werden gegoten door de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij te Asten in de jaren 1948, 1966, 1976 en 1980, met uitzondering van een 1400 kg wegende klok, die gegoten werd door de Astense klokkengieter Jan die Smet van der Diesdunc in 1447.
Wekelijks word de Beiaard bespeeld op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur. Daarnaast zijn er extra bespelingen bij bijzondere gelegenheden. 

De Aa-route
De Aa-route start in het centrum van Asten en voert langs beekjes, riviertjes en waterstromen. De route is 33 km lang en komt langs het Beiaard- en Natuurmuseum, de kasteelruïne en de Peel.

Het Spreukenpad
Het Spreukenpad is een unieke wandeling langs diverse spreuken, geschreven op bronzen tegels in het trottoir in het centrum van Asten. De kroontjes van de klok wijzen naar de volgende spreuk. Het boekje ‘Wandelen door Asten’ wijst u de weg door het centrum van het dorp. De wandeling is 3,5 km lang.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Asten en omgeving.
In Asten en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Asten en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *