Someren

Plaatsen > Someren

De gemeente Someren ligt in de provincie Noord-Brabant in de Peel.

De Peel is de streek van veen en turf, zoals u in het Nationaal Park de Groote Peel kunt zien. De Peel heeft als “hoofdstad” Helmond. Middenin Zuidoost-Brabant ligt de moderne stad Eindhoven.

De gemeente Someren bestaat uit vier woonkernen:

  • Someren-Dorp,
  • Someren-Eind,
  • Someren-Heide
  • Lierop.

Deze vier kerkdorpen hebben ieder hun eigen karakteristieke dorpskern. Het is dan ook zeker de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen.

Rond Someren treft u vennen en heidegebieden, omringd door naald- en loofbos.

De Heihorsten is het gebied tussen Someren-Dorp en natuurgebied de Strabrechtse Heide. Op zaterdag 10 maart 2007 is gestart met de aanleg van een arboretum in De Heihorsten. Deze unieke collectie van bomen is  afkomstig van de Stichting Bomen Peelland. Het arboretum is een bomenverzameling naast de voormalige Keelvenboerderij aan de Provincialeweg. Het te realiseren arboretum wordt ongeveer 5 hectare. Een arboretum is een verzameling van bomen waarin wordt gestreefd naar het behoud van een zo volledig mogelijk aantal soort bomen met de daarbij behorende variëteiten. De verzameling bomen in het op te richten arboretum binnen De Heihorsten bestaat uit essen en lijsterbessen. Het streven is om in tien jaar tijd uiteindelijk meer dan 200 soorten lijsterbessen en 150 soorten essen in het arboretum te verzamelen. Doordat lijsterbessen een relatief korte levensduur als boom hebben, zullen uiteindelijk alleen de essen in het arboretum overblijven. De verzameling bomen is in de jaren 1993-2005 opgebouwd door Harrie van de Haterd uit Helmond. Sinds zijn overlijden in 2005 wordt de verzameling beheerd en verder uitgebreid door de Stichting Bomen Peelland. Harrie van de Haterd was een vakman op het gebied van boomkwekerij en bosbeheer. Voor zijn werkzaamheden ontving hij van de Nederlandse Dendrologische Vereniging de prestigieuze Doorenboschpenning. Daarnaast is de verzameling aangemeld bij de Koninklijke Vereniging Boskoopse Culturen om deel uit te gaan maken van de Nederlandse Planten Collecties. Om de unieke verzameling niet verloren te laten gaan is de Stichting Bomen Peelland op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor een arboretum. De natte grond van De Heihorsten biedt de Stichting volop mogelijkheden om de al bestaande collectie van lijsterbessen en essen de komende jaren verder uit te breiden.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *