Bakkeveen

Plaatsen > Bakkeveen

Bakkeveen ligt, op de grens van Friesland, Groningen en Drente, in de gemeente Opsterland in de provincie Friesland.

Het dorp is omgeven door prachtige naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden, verrassende vennen en zandverstuivingen.

Landgoed de Slotplaats
De Slotplaats werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 is het Blauwhuis afgebroken. Daarvoor, in 1818, verrees slotboerderij de Slotplaats, dat nu dienst doet als theehuis. Landgoed de Slotplaats bij Bakkeveen is een van de grotere Friese bosgebieden onder beheer van Natuurmonumenten. Hier vindt u een sterrenschans, een klassieke tuin met slotgracht en statige beukenlanen. Na een stevige wandeling kunt e bijkomen onder het genot van een kop koffie met huisgemaakte appeltaart in het monumentale theehuis. In de winter bij de open haard, ’s zomers in de theetuin.

’t Oude Bos
De Slotplaats loopt over in ’t Oude Bos dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. ’t Oude bos behoorde ook toe aan het landgoed de Slotplaats in de achttiende eeuw. De sporen van het landgoed van vroeger zijn in het bos nog terug te vinden bij de met rododendrons omzoomde Freulevijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *