Beegden

Plaatsen > Beegden

Alhoewel Beegden niet rijk is aan historische monumenten is de plaats toch oud. De kerkpatroon St. Martinus wijst daar al op.
De oudheidkundige opgravingen na de verwoesting van de kerk in de tweede wereldoorlog, leverden nieuw bewijsmateriaal voor de ouderdom van de parochie. Vanaf 1242 wordt Beegden als zodanig genoemd.

Hiervoor was het dorp al bekend als nederzetting aan de Romeinse legerweg of Heerbaan. Deze weg liep van de Waalkade in Nijmegen tot op de markt in Tongeren (België).
Uit een akte van 17 augustus 1275 blijkt dat Beegden toen al een schepenbank had die bestond uit een schout, zeven schepenen en een secretaris. Deze schepenbank oefende het toezicht uit op de politie en de administratie van het dorp.
In het kasteel van Beegden woonde in de 15e eeuw al de familie Van Merwijck. De zuidzijde van het nog bestaande woonhuis is een deel van dit kasteel. Het gebouwencomplex van deze oude hoeve, ankerjaartal 1783, ligt rond de plaats waar eens het Huys tot Beeghden lag. Vermoedelijk is het kasteel, gezien de ouderdom van de hoeve, rond het midden van de 18e eeuw in verval geraakt.

Na de onthoofding van de graaf van Horne in Brussel op last van de hertog van Alva, trok de Prins Hertog van Luik alle gezag in het land van Horn naar zich toe. Het gevolg hiervan was, dat hij in 1676 Beegden tot Heerlijkheid verhief. De Heerlijkheid Beegden werd hierna verpand voor 2000 daalders of 8000 Brabantse guldens aan Charles Croll, een man van aanzien met veel geld.
Deze heer Croll werd tevens drossaard van Ons Graafschap Horn en ging daar als kasteelheer wonen.

Ongeveer een eeuw later kocht Hubert Joppen de Heerlijkheid Beegden. Hij was burgemeester van Maastricht, schepen van het soevereine hof van justitie van de Prins Bisschop van Luik en geheimraad van de Prinsesabdis van Thorn, de Heerlijkheid Beegden. De familie noemde zich hierna Joppen te Beegden.
De Franse revolutie in 1794 maakte een einde aan deze toestand.

St. Lindertmolen
De St. Lindertmolen van Beegden heeft een ruime voorgeschiedenis. Het is vrijwel zeker dat de molen al zo’n 250 jaar oud is. In 1997 werd de gemeente Heel eigenaar van de molen, die ze liet restaureren. In 2000 werd de gerenoveerde molen feestelijk in gebruik genomen. In het voorjaar van 2002 werd de molenschuur herbouwd. De molen is elke eerste woensdagmiddag van de maand in bedrijf. Verder nog op extra data, wanneer het weer dat toelaat. Bij de molen is een picknickplaats ingericht.
U kunt voor meer informatie contact opnemen met Dhr. W. Derkx, ) 0475-571405 ; e-mailadres: wlam.derkx@home.nl of Dhr. H. Reijners, ) 0475-573108.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Beegden en omgeving.
In Beegden en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Beegden en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *